A szlovén kormány határozatot fogadott el a palesztin állam elismeréséről

MH/MTI
2024. május 30. csütörtök. 22:11

A kormány elismeri Palesztinát független és szuverén államként az 1967-es államhatárokon belül, illetve azokon a határokon belül, amelyekről az érintett felek egy jövőbeli béketárgyaláson megállapodnak – mondta a miniszterelnök.

A döntés nem irányul senki ellen, Izrael ellen sem, a béke üzenetét hordozza – közölte. Abbéli reményének adott hangot, hogy más országok is követni fogják a példát, megjegyezve, hogy az egész világnak a béke és a kétállami megoldás érdekében kell dolgoznia.

Csütörtökön kitűzték a palesztin zászlót a kormány ljubljanai épületére.

A kormány május 9-én kezdeményezte Palesztina államként való elismerését, és bejelentette, hogy legkésőbb június 13-ig megküldi a parlamentnek az erre vonatkozó javaslatot. A nemzetgyűlés a jövő héten, rendkívüli ülésen szavaz az indítványról.

Hétfőn Golob közölte: a kormány nem vár tovább, többek között azért sem, mert Izrael az elmúlt napokban támadásokat intézett Rafah ellen.

Mivel Szlovéniának az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjaként mindent meg kell tennie a közel-keleti békéért, ez lesz az első lépés az izraeli-palesztin konfliktus hosszú távú megoldásának keresésében – mondta akkor.

Míg a szlovén baloldali kormánykoalíció pártjai egyöntetűen támogatják a kezdeményezést, addig az ellenzéki pártoknak fenntartásai vannak.

Az Új Szlovénia párt (NSi) bejelentette: tartózkodni fog a parlamenti szavazáson.

Jozef Horvat, az NSi képviselője azzal érvelt, hogy a döntés közvetlenül az uniós választások előtt született, és nem teljesültek az elismerés feltételei. „A harcok nem szűntek meg, a túszokat nem engedték szabadon, és Szlovénia nem az EU-tagországok nagy csoportjának részeként fogja elismerni Palesztinát” – húzta alá.

A Szlovén Demokrata Párt (SDS) vélhetően a javaslat ellen fog szavazni. Janez Jansa, az SDS elnöke az X-en azt írta: „A kormány azon javaslata, hogy tíz nappal a választások előtt ismerjék el Palesztinát, a halott palesztin gyerekek elítélendő kizsákmányolása politikai célokra.”

A ljubljanai lépésre azt követően került sor, hogy Spanyolország, Írország, Málta és Szlovénia miniszterelnöke március végén nyilatkozatot írt alá, melyben leszögezte: kész elismerni a palesztin államot, ha a lépés „pozitív hozzájárulást jelent, és a körülmények is megfelelőek”. Spanyolország és Írország azóta ezt már hivatalosan is megtette.

Elolvasom a cikket