A NATO szerint így nyerhet Ukrajna

Hozzáteszik: riasztó mennyiségű, különböző nemzetiségű katonákból akarnak Ukrajnába szervezni úgynevezett gyorsreagálású hadtestet, azaz egészen szélsőségesen agresszív fokozatra kapcsolták a világháborús készülődést. Stoltenberg pedig kicsinyítve a tervezett akciót, megelőzésnek nevezi azt.

Romániába akartak szökni Ukrajnából hadköteles korú férfiak, de elfogták őket a határon. Egy másik csoport egy kamion rakterében bújt el, ők Moldovába menekültek volna, de őket is megállították. Az új ukrán mozgósítási törvény miatt próbálják egyre többen illegálisan elhagyni Ukrajnát. A NATO-főtitkár azonban üdvözölte a törvényt, szerinte Ukrajna képes megnyerni a háborút, annak ellenére, hogy már nincs elég ember az országban – hangzott el az M1 Híradóban.

Jens Stoltenberg megelőzésnek nevezte a háború kiterjesztését – ezt írja az Origo, a NATO-főtitkár interjújáról szóló beszámolójában. A portál szerint a NATO-főtitkár minden szavából az derül ki, hogy egyre csak fokozódik a háborús retorika és a pszichózis. Hozzáteszik: riasztó mennyiségű, különböző nemzetiségű katonákból akarnak Ukrajnába szervezni úgynevezett gyorsreagálású hadtestet, azaz – az Origo szerint – egészen szélsőségesen agresszív fokozatra kapcsolták a világháborús készülődést, miközben a NATO-főtitkár – kicsinyítve a tervezett akciót – megelőzésnek nevezi azt.

Jens Stoltenberg a brit The Economist gazdasági lapnak pedig azt mondta: a szövetség tagjai hagyják, hogy Ukrajna Oroszországban csapjon le a nyugati fegyverekkel. A Fehér Ház azonban kedden kizárta ennek lehetőségét az Egyesült Államok által szállított fegyverek esetében.

Ukrajnának lehetővé kell tenni, hogy szövetségeseinek fegyvereivel semlegesítse azokat az orosz katonai bázisokat, amelyekről rakétákat lőnek ki Ukrajnába – erről már Emmanuel Macron beszélt kedden. A francia elnök ugyanakkor hozzátette: nem szabad megengedni, hogy más oroszországi célpontokat érintsenek, és nyilvánvalóan polgári kapacitásokat sem. Emmanuel Macron szavaival egyetértett a mellette álló német kancellár is, Olaf Scholz ugyanakkor megtagadta a német Taurus cirkálórakéták szállítását, amelyekkel az ukránok képesek erőteljes csapást mérni az orosz pozíciókra Ukrajnán belül és Oroszország területén is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök viszont figyelmeztette a Nyugatot, hogy a tűzzel játszik, amikor azt javasolja, hogy Ukrajna nyugati fegyverekkel csapjon le mélyen Oroszországban.

„A NATO-országok képviselőinek, különösen Európában, tisztában kell lenniük azzal, hogy mindez mit jelent” – fogalmazott Vlagyimir Putyin, aki szerint az eszkaláció súlyos következményekkel járhat.

Elemzők szerint a háborúpárti nyugati politikusok egymás után lépik át a vörös vonalakat a kijelentéseikkel, készek akár saját állampolgáraikat is a frontra küldeni, és vállalják a nyílt konfrontációt az atomfegyverekkel rendelkező Oroszországgal, ezzel kockáztatva, hogy kitör a harmadik világháború – hangzott el az M1 Híradójában.

Elolvasom a cikket