A brit uralkodó részt vesz a hivatalos születésnapi ünnepségén

MH/MTI
2024. május 30. csütörtök. 15:39
Frissítve: 2024. május 30. 15:46

A Buckingham-palota csütörtöki tájékoztatása szerint a 75 esztendős III. Károly király – akit daganatos megbetegedéssel kezelnek – jelen lesz a június 15-i színpompás katonai tiszteletadás, a Trooping the Colour évszázados hagyományokra visszanyúló ceremóniáján.

A palota szóvivője közölte ugyanakkor azt is, hogy a király ezúttal nem lóháton, hanem hintón érkezik a nagyszabású ünnepség helyszínére, a lovastestőrségi laktanya, a Horse Guards Parade gyakorlóterére.

A csütörtöki tájékoztatásból kiderül az is, hogy a ceremónia hivatalos főpróbáján, amely jövő szombaton esedékes, nem lesz jelen Katalin walesi hercegnő, Vilmos trónörökös felesége, akit szintén daganatos megbetegedéssel kezelnek.

A Trooping the Colour ünnepi díszszemléjének hagyományos főpróbája, a Colonel’s Review – vagyis a parancsnoki szemle – mindig egy héttel előzi meg a hivatalos uralkodói születésnap rendezvényeit, és ezen az előzetes ceremónián a királyi család tagjai közül rendszerint az fogadja az uralkodó nevében a tiszteletadást, aki az adott évben erre kijelölt katonai alakulat tiszteletbeli parancsnoka.

Az idén az Ír Gárdának – Irish Guards – jutott az a megtiszteltetés, hogy csapatzászlóját bemutathatja az ünnepségen, és ennek az alakulatnak Katalin hercegnő a tiszteletbeli főparancsnoka, így ő fogadta volna a tisztelgést apósa nevében a jövő szombati főpróbán.

A Buckingham-palota csütörtöki tájékoztatása szerint azonban a walesi hercegnő helyett ezt a feladatot James Bucknall altábornagy, a szövetséges gyorsreagálású erők volt főparancsnoka látja el.

Ez azt is jelenti, hogy Katalin egyelőre nem tér vissza nyilvános közéleti feladatainak ellátásához.

Nemrégiben komoly zavar keletkezett az erről szóló hivatalos kommunikációban, miután a brit védelmi minisztérium pár hete közzétette az uralkodó idei hivatalos születésnapi rendezvénysorozatának programját, és ebben az szerepelt, hogy a walesi hercegnő jelen lesz a Trooping the Colour június 8-i főpróbáján.

Az udvar azonban nyilvánosan kifogásolta a tárca közleményét, és a minisztérium végül törölte a programismertetőből a hercegnő részvételéről szóló részt.

A 42 esztendős Katalin tavaly karácsony óta nem vett részt nyilvános programokon, és januárban hasüregi műtéten esett át.

A hercegnő március végén közzétett személyes videóüzenetében elmondta, hogy megelőző jellegű kemoterápiás kezelésben részesül, mivel a műtétje utáni tesztek daganatos elváltozást mutattak ki.

III. Károly királynál szinte ezzel egy időben szintén daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, az uralkodó azonban néhány heti szünet után már visszatért nyilvános közéleti feladatainak ellátásához.

Elolvasom a cikket