A befolyásoló

2024. május 30. csütörtök. 6:55

Nincs mit csodálkozni azon, hogy a világ változásával együtt új foglalkozások keletkezhetnek. A technikai részlegen mindez természetes, ötven-száz évvel ezelőtt még sem IT-szektor, sem informatikus nem volt. Mint ahogyan műkörmös, műszempillás vagy szilikon pótalkatrészekkel bűvészkedő plasztikai sebész sem. A nem ennyire kézzelfogható területeken, a humán részlegen valamivel bonyolultabb a helyzet. Olyan, sokaknak értelmezhetetlen tudományperifériák ugrottak elő és váltak meghatározóvá a hétköznapokban, mint a genderizmus vagy a woke-vallás. Sikerrel átvették a tudományos szocializmus terepét.

A kommunikáció eddig nem létező formáinak kialakítása és térhódítása is magával hozta az eddig ismeretlen tevékenységi formákat. A hírközlést felváltotta a közösségi médiában eluralkodó, a tényekre kevés tekintettel rámozgó kommentzuhatag.

Ki jól érzi magát ebben a szép új világban, ki meg nem. Ha például bulvárkalandozásaink vagy mélypolitikai tájékozódási futásunk közben találkozunk a VV Zsolt nevű, magát elszánt baloldalinak valló influenszerrel, sürgősen tisztázni kell, hogy mit is jelent ez a foglalkozás…

Az influenszer vagy influencer (eredete az angol influence ige „hatással van, rábír, befolyásol, ebből képzett influencer melléknévi igenév „befolyásoló, rábíró”) szót leginkább a közösségi médiában hírnevet szerzett tartalomalkotókra használják, akik népszerűségüknek köszönhetően befolyásolni képesek a követőiket akár véleményformálás, akár fogyasztói viselkedés tekintetében – tájékoztatja az érdeklődőket a lexikon.

Ül tehát az influenszer, esetünkben VV Zsolt a kanapéján, és tartalmakat gyárt. Ezért ő egy tartalomgyártó. Van jó néhány kartársa, nem marad hát egyedül ebben a rideg világban, tucatnyi celeb tipeg hasonló cipőben a hírnév felé. Náluk a mérce, a minőség megmutatója, hogy hányan követik figyelemmel a tartalomgyártásukat. Hogy az aztán jó-e vagy rossz, kinek-kinek ízlése és műveltsége szerint.

VV Zsolt, aki valójában Osváth Zsolti, újabb hatalmas projektbe vágta a fejszéjét. Hivatalosan is bejelentette a közösségi médiában tett ígéretének betartását. Közölte, új vállalkozásba kezdett. Ez pedig nem más, mint egy autentikus kézműves lángosozó Budapesten, a Wesselényi utcában. Neve is van: Nagyi lángos. Osváth úr a férjével, Zsenyei Patrikkal már kellő előtanulmányokat folytathatott, hiszen három évvel ezelőtt indították útjára az ország első unikornisos bisztróját az Unikorn Bistrót. A híres tartalomgyártó elérzékenyülten emlékezik vissza gyerekkorára, az óbudai piacra, ahol beleszeretett a lapos finomságba. A lángosba. Az influenszer veretes mondatokkal befolyásolja követőit: „Én azt mondom, mindig kell egy projekt. Ettől érzi az ember, hogy él.” Mindez, mármint a projekt, meg a lángosozó a férje, Patrik nélkül nem születhetett volna meg. A derék partnert, Patrikot, mint egy néhány évvel ezelőtti nyilatkozatából kiderült, Zsolti néha kisbuzinak hívja.

Az sem titok a követői előtt, hogy az influenszer Melanie néven transzvesztita előadóművészként a budapesti éjszakában dolgozott. Ezután jött a ValóVilág valóságshow, amiben megkapta a VV Zsolti nevet.

Hogy aztán mindezek ismeretében mihez kezd majd az internetes követője, nem számít. A befolyásolt eszébe villan esetleg, hogy egy ilyen senkiházi alak egyáltalán hogy haraphat bele egy olyan derék, elismert szakmába, mint a lángossütés. Még akkor is nehezen érthető, ha ezt a férjével, Patrikkal együtt teszi.

A szerző író

Elolvasom a cikket