Védetté nyilvánították az elsüllyedt San José roncsának nyughelyét

A spanyol gálya a Karib-tengeren veszett el, fedélzetén felbecsülhetetlen értékű, aranyat és drágakövet is tartalmazó rakomány utazott – olvasható az ng.24.hu oldalán.

„Ez az első alkalom, amikor ilyen mélyen (600 méter) fekvő tenger alatti régészeti örökségi övezetet védetté nyilvánítanak, ez történelmi tettnek számít Latin-Amerikában” – mondta Juan David Correa kulturális miniszter, aki helyi idő szerint május 22-én mutatta be a maradványokhoz vezetett tudományos expedíció első szakaszát. A szakértők kívülről vizsgálták meg a roncsot.

A spanyol armada egyik legnagyobb hajóját a brit tengerészet süllyesztette el 1708. június 7-én a délnyugat-kolumbiai Rosario-szigetenél, Cartagena de Indias, Bolívar megye székhelye közelében. A gálya többek között aranyat, ezüstöt és drágaköveket szállított az amerikai spanyol gyarmatokról V. Fülöp király udvara számára.

A védelmi és a kulturális minisztérium, valamint a Kolumbiai Antropológiai és Történelmi Intézet (ICANH) vezetésével folyó jelenlegi kutatás feladata a 2015-ben felfedezett hajóroncs felmérése. A kolumbiai hadsereg 2022-ben korábban kiadatlan képeket tett közzé a maradványokról, a fotók négy korábbi misszió során készültek.

A San José pontos elhelyezkedését titokban tartják, hogy megóvják a kincskeresőktől. A roncsot az egyik legjelentősebb régészeti felfedezésének minősítették.

A hajó a lokalizálása óta heves viták robbantak ki akörül, hogy több milliárd dollár értékű szállítmánya kihez tartozik. Spanyolország magának követeli a tulajdonjogot egy UNESCO-egyezmény alapján, amelynek Kolumbia nem részese, a bolíviai őslakosok pedig azt állítják, hogy a hajó kincseit az ő földjeikről hurcolták el. Gustavo Petro kolumbiai elnök kormánya azt szeretné, ha az országában maradna a rakomány, hozzájárulva a tudományhoz és a kultúrához.

Elolvasom a cikket