Putyin üzent Zelenszkijnek

„Tudatában vagyunk annak, hogy a jelenlegi államfő (Zelenszkij – a szerk.) legitimitása megszűnt. Úgy gondolom, hogy a Svájcban meghirdetett konferencia egyik célja éppen az, hogy a nyugati közösség, a mai kijevi rezsim támogatói megerősítsék a hivatalban lévő, illetve a tétlen államfő legitimitását” – mondta az elnök.

Ezzel összefüggésben Putyin elmondta, hogy a Kijevvel folytatott tárgyalások újrafelvételekor Oroszországnak meg kell értenie, hogy a jogi dokumentumok aláírásakor kivel lehet és kivel kell tárgyalnia. Ehhez az ukrán alkotmányra kell hivatkozni, hogy megértsék, mely hatóságoknak van joga választások nélkül meghosszabbítani a hatalmat.

Zelenszkij hivatali ideje május 20-án járt le. Ukrajnában az elnökválasztást március 31-én kellett volna megtartani, az újonnan megválasztott első ember beiktatására pedig májusban került volna sor. A szavazást a hadiállapotra és az általános mozgósításra hivatkozva törölték. Zelenszkij szerint a választás most „nem a megfelelő időpont”, hangsúlyozva, hogy a kérdést le kell zárni.

Oroszország álláspontja a tárgyalásokról
Putyin hangsúlyozta, hogy Moszkva kész folytatni a párbeszédet Kijevvel, de a Törökországban és Fehéroroszországban már megkötött megállapodások alapján, valamint a helyszíni helyzet figyelembevételével térnek vissza hozzá.

„Abból indulok ki, hogy a béketárgyalásokat újra kell kezdeni, és nem ultimátumok segítségével, hanem józan ésszel és a józan ész alapján” – mondta az államfő.

Az elnök korábban rámutatott, hogy ha Ukrajna tárgyalásokat akar kezdeni, akkor a vezetésének hatályon kívül kellene helyeznie az azokat tiltó rendeletet.

„Békekonferencia” Svájcban
Svájc június 15-16-án Luzern közelében konferenciát tart Ukrajnáról. A találkozóra mintegy 160 állam képviselőit hívták meg. Oroszországot ugyanakkor nem hívták meg az eseményre.

Marija Zaharova külügyminisztériumi szóvivő közölte, hogy Moszkva nem fog és nem is szándékozik részt venni „egy újabb, Zelenszkij formulája szerinti találkozón”. Szergej Garmonyin berni nagykövet kifejtette, hogy Oroszország azért nem hajlandó részt venni az eseményen, mert a konferencia célja az volt, hogy ultimátumot nyújtsanak be az országnak.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő azt mondta, hogy a svájci konferencia célja egyértelműen nem az eredmény, és hogy Moszkva részvétele nélkül nem lehet komoly elvárásokról beszélni.

Elolvasom a cikket