Polgárháború szélén az Egyesült Államok

Az USA-ban ma egy a háromhoz a polgárháború lehetősége, ami miatt Amerika egyik legnagyobb pénzembere és befektetője nagyon aggódik.

Az amerikai politika polarizálódása hozzájárult ahhoz, hogy az ország történelmében egy rendkívül „viharos” időszak következett be.

„Most a szakadék szélén állunk” – mondta Dalio, hozzátéve, hogy 35-40 százalékos esélyt lát egy második polgárháborúra.

Megjegyezte, hogy polgárháború nem akkor van, amikor az emberek „fegyvert ragadnak és lövöldözni kezdenek”, hanem amikor az emberek már nem tartják be az arany középutat a politikában.

„Tanulmányok kimutatták, hogy az amerikaiak mostanra politikailag jobban polarizálódnak, mint valaha. A Pew Research felmérése szerint az amerikaiaknak már csak 32 százaléka vall nagyjából egyenlően konzervatív és liberális nézeteket, szemben a 2004-es 49 százalékkal. A közösségi média megkönnyíti a hasonlóan gondolkodó szélsőségesek számára a kommunikációt és egymás támogatását, ami radikális lépésekre ösztönzi az embereket” – áll a cikkben.

A Bridgewater Associates alapítója szerint a 2024 őszén esedékes amerikai elnökválasztás próbára teszi a demokráciát.

„Elfogadják-e a szabályokat és képesek lesznek-e jól működni e szabályok szerint? Trump jobboldali, nacionalista, elszigetelődő, protekcionista, szabályozatlan politikát fog folytatni – és agresszívebb politikát a belföldi és külföldi ellenségekkel, köztük a politikai ellenségekkel szemben. Biden, még kevésbé a Demokrata Párt Biden nélkül, inkább az ellenkezőjét fogja képviselni, bár ők is politikai keménykedést fognak folytatni” – vélekedett.

Dalio azt tanácsolta a befektetőknek, hogy legalább néhány vagyontárgyat helyezzenek át az Államokból más országokba, például Indiába, Szingapúrba, Indonéziába, Malajziába, Vietnamba és több Öböl-államba.

„Felhívását már egy másik, szintén híres befektető, Warren Buffett is megfogadta. Bejelentette, hogy 7 milliárd dolláros részesedést szerzett a Chubb amerikai biztosítótársaságban, amely az Egyesült Államokból Svájcba költözött” – írja a Baltnews.

Elolvasom a cikket