Vesztegetés és pénzmosás gyanújával nyomoznak az AfD EP-jelöltje ellen

MH/MTI
2024. május 16. csütörtök. 12:37

Vesztegetés és pénzmosás gyanújával vizsgálatot indított a müncheni főügyészség az Alternatíva Németországnak (AfD) jobboldali párt egyik képviselőjével szemben, a rendőrök több helyen is házkutatást tartanak – jelentették be a hatóságok csütörtökön.

A dpa német hírügynökség értesülése szerint Petr Bystronról, az AfD európai parlamenti választási listájának második helyen szereplő jelöltjéről van szó. A német parlament alsóháza (Bundestag) a vizsgálat miatt már korábban felfüggesztette Bystron mentelmi jogát.

Az ügyészségi hivatal közlése szerint a nap folyamán átkutatják Bystron berlini képviselői irodáját, illetve több bajorországi és mallorcai helyszínt is. Az ügyben nem vádlottként, hanem csak tanúként érintett több személy ingatlanjait is átkutatják. Az ügyészség szóvivője elmondta: ezeknek a műveleteknek az a célja, hogy olyan dokumentumokat és adathordozókat gyűjtsenek össze, amelyek bizonyítékként szolgálhatnak a jogi eljárásban.

Petr Bystron 2017 óta az AfD vezető képviselője a Bundestag külügyi bizottságában, 2021 óta pedig pártjának külügyi szóvivőjeként is tevékenykedik.

Elolvasom a cikket