Mi történik a szervezettel, ha teljesen lemond az alkoholról?

Jobban fog aludni

Amikor alszunk, van időnk regenerálódni, hogy felkészüljünk a következő napra. Az alkohol esténként nyugtató hatású lehet, és eleinte kellemesen fáradtnak érezhetjük magunkat. Egy átmulatott éjszaka után beesünk az ágyba, és kikapcsolunk.

Amint azonban a szervezet megpróbálja lebontani az alkoholt, nyugtalan éjszaka kezdődik, mivel a REM-alvás megszakad. Ha éjjel folyamatosan felébredünk a vérünkben lévő alkohol miatt, másnap nem érezzük magunkat frissnek és energikusnak.

Ha pedig egyáltalán nem iszik alkoholt, az éjszakák nyugodtak lesznek, reggel pedig kipihentnek és energiával telinek érzi magát. És ez a hatás nagyon gyorsan jelentkezik – szó szerint két hét absztinencia alatt.

Az immunrendszer jobban fog működni
Azok, akik alkoholt isznak, nagyobb valószínűséggel szenvednek légúti betegségekben, rosszul gyógyulnak a sebeik, és nagyobb eséllyel kapnak vérmérgezést.

A National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism tanulmánya szerint az alkohol gyengíti az immunvédelmet, így a vírusok és baktériumok könnyebben bejutnak a szervezetükbe.

De van egy jó hír is. Attól a pillanattól kezdve, hogy abbahagyja az alkoholfogyasztást, az immunrendszere elkezd helyreállni.

A bőre tisztább lesz
Bőre megjelenése jelentősen romolhat, ha túl sok alkoholt fogyaszt, vagy ha gyakran iszik. Ez pedig a szervezetében zajló folyamatoknak köszönhető, ugyanis az alkohol lelassítja az anyagcserét, így a méregtelenítési folyamatok nem zajlanak le, ami könnyen pattanások megjelenését okozhatja az arcon.

Ha azonban egy pohár sör vagy bor helyett egy pohár frissítő vizet iszik a vacsorához, akkor a sejtjei átmosódnak, és a méregtelenítési folyamatok is serkentődnek.

Ennek eredményeképpen a bőre tisztábbnak, ragyogóbbnak tűnik, a szem alatti sötét karikák eltűnnek, a ráncok pedig csökkennek.

Csökken az étel utáni sóvárgás
Ha abbahagyja az alkoholfogyasztást, elkerüli az ételek és maga az alkohol utáni sóvárgást. Egy amerikai tanulmány szerint az alkoholfogyasztás fokozza az agyi aktivitást, és az ételek illatát sokkal intenzívebben érzékeli.

Az evés iránti vágy is megnő. Ráadásul az alkoholos italok gyakran sok kalóriát, cukrot és zsírt tartalmaznak. Ezért semmilyen mennyiségű alkohol nem segít tartósan leadni néhány plusz kilót a csípőről.

Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát
Ha abbahagyja az alkoholfogyasztást, a rák kialakulásának kockázata is csökken. Számos tanulmány kimutatta, hogy az alkohol az egyik olyan anyag, amely hozzájárul a rák kialakulásához.

Az alkoholt a száj- és torokrák, a gége- és a nyelőcsőrák, a máj-, a vastagbél- és esetleg a gyomorrák, nőknél pedig a mellrák kiváltó tényezőjének tartják.

A Cambridge-i Egyetem tanulmánya szerint az alkohol a szervezetben az alkohol feldolgozásakor keletkező acetaldehid köztes terméken keresztül járul hozzá a rákos daganatok kialakulásához.

Ez az anyag nemcsak fejfájást okoz egy buli utáni napon, hanem megtámadja a DNS-ünket is, ami őssejtmutációhoz és rákos daganatok kialakulásához vezethet.

Nem számít, hogy egy pohár vörösborról vagy egy egész üvegről van szó: ez akkor is előfordul, ha csak kis mennyiségű alkoholt fogyasztunk. És a kockázat minden további pohárral nő.

Elolvasom a cikket