Mediterrán módival a hosszú életért

A mediterrán étkezési mód talán a legegészségesebb a világon – írta meg a Sports.kz. Mint cikkükben olvasható, ez az étrend viszonylag kevés feldolgozott élelmiszert és vörös húst tartalmaz – ellenben sokkal inkább gyümölcsökből, zöldségekből, hüvelyesekből, olívaolajból és sovány fehérjeforrásokból, mint például halakból és csirkéből áll. S ami a lényeg, az ebben a stílusban „utazó” polgár időnként megihat egy-egy pohár vörösbort is.

Az öregedés egyik biztos jelzője az izomvesztés, amely viszonylag korán, a harmincas éveinkben kezdődik – írja a lap. Jó hír viszont, hogy ezt a folyamatot megállíthatjuk, sőt csöppet vissza is visszafordíthatjuk, ha ha elegendő fehérjét eszünk. A lap által idézett szakember szerint ha például reggelire almát, körtét vagy valamilyen mediterrán gyümölcsöt fogyasztunk, akkor próbáljunk mellé elrágni egy marék diót, mandulát esetleg kesudiót, továbbá enni pár kanálnyi ízletes joghurtot is. De az is megfelelő, ha a napi első bevitel tojásból vagy sajtból áll.

Ha könnyű fehérjékkel kezdünk ,és elegendő egészséges rostot és zsírt is „mellékelünk” hozzá, akkor a szervezetünk glükózt és inzulint fog fölszabadítani. Ennek nyomán pedig nem érezzük majd magunkat az evés után nem sokkal gyengének és/vagy idegesnek.

Elolvasom a cikket