Haja Zsolt a jövő évad Kamaraénekese az Operában

MH/ MTI
2024. május 16. csütörtök. 21:59

A címmel járó, hattyút formázó díjat, a Herendi Porcelánmanufaktúra alkotását Almási-Tóth András művészeti igazgató adta át a művésznek szerdai Borisz Godunov-előadás tapsrendje alatt a kollégák és a közönség elismerésének kíséretében.

Haja Zsolt, aki a 2019/20-as szezonban már viselte a Magyar Állami Operaház Kamaraénekese címet, a most futó évadban kimagasló alakítást nyújtott Eötvös Péter Valuska című opera-ősbemutatójának címszerepében, emellett emlékezetes beugrásban állt helyt tavaly szeptemberben az Opera dubaji vendégszereplésén a Pillangókisasszonyban Sharpless megformálójaként, miközben Budapesten A varázsfuvolában Papagenót alakította.

Emblematikus szerepei között van Falke ügyvéd (A denevér), Jeleckij herceg (Pikk dáma) és Silvio (Bajazzók), közreműködött Mahler 8. szimfóniájának előadásában, a szombaton véget érő Borisz Godunov-sorozatot követően pedig a Háború és békében lesz látható mint Napóleon, majd A sevillai borbély margitszigeti bemutatójában alakítja Figarót, egyik első operaházi szerepét, amelyet a következő évadban is énekel.

Jövőre közreműködik majd a Faust (Valentin), a Stuart Mária (William Cecil) és a Don Pasquale (Malatesta) című előadásban is, valamint a Gurre-dalok című monumentális produkcióban.

Haja Zsolt tanulmányait szülővárosában, Debrecenben végezte Mohos Nagy Éva növendékeként, és pályájának indulása is a cívisvároshoz köthető. Az Operaházban 2008-ban, a Pomádé király új ruhája című gyermekoperában Garda Robertóként debütált. Az elmúlt másfél évtizedben az Opera egyik legsokoldalúbb és leggyakrabban foglalkoztatott baritonjaként fő- és karakterszerepekben egyaránt emlékezetes alakításokat nyújtott, oratorikus művekben is közreműködött.

Mint a közleményben írják, a német operaéletből ismert Kammersänger cím mintájára létrehozott kamaraénekesi elismeréssel az Opera vezetése kiemelkedő, aktív szólistái iránti megbecsülését kívánja kifejezni, nagyra értékelve tehetségüket és színpadi teljesítményüket.

A Kamaraénekes címet, amely az adott évadban kiemelt javadalmazással is jár, egy szezonban legfeljebb hárman birtokolhatják, a Kossuth-díjjal még nem rendelkező operaénekeseknek ítélhető oda, akik összesen három alkalommal kaphatják meg.

Az elmúlt évtizedben az évadzáró Csillagóra-gálán átadott elismeréseket idei újításként évad közben, az előadások végén adják át, lehetőséget teremtve arra, hogy a közönség is osztozzon kedvenc művészei meglepetésében és örömében. Az idén februárban Pasztircsák Polina, áprilisban pedig Kálmán Péter részesült a kitüntető címben.

Elolvasom a cikket