Gyógyír a májra, halál a fekélyre!

A brokkoli, a kelbimbó és a savanyú káposzta is előkelő helyen szerepel, ha a májunk és a bélrendszerünk épségének megőrzéséről van szó.

Nehéz olyan élelmiszercsoportot találni, amely szélesebb körű védelmet nyújtana az összes szervünk számára, mint a keresztesvirágú zöldségek köre – írja friss cikkében a Sports.kz. Mint fogalmaznak, a brokkoli és karfiol igen erőteljesen képes redukálni a káros mikroflóra – azaz az úgynevezett szulfátredukáló baktériumok – mennyiségét. A két szóban forgó zöldség szintén képes rendet vágni a bélrendszerünkben garázdálkodó kórokozók között.

Mint írják, a brokkoli bevitele növeli az úgynevezett sovány (Bacteroidetes), és mérsékli a Firmicutes baktériumok számát – utóbbiak egyébként nagy számban fordulnak elő túlsúlyos emberekben. Mindezeken túl a savanyú káposzta pedig olyan baktériumokat (Lactobacillus brevis és Lactobacillus plantum) tartalmaz, amelyek immunmoduláló tulajdonságokkal bírnak.

A fentebb említett élelmiszerek mintegy mellékesen a máj működését is támogatják, s egyben képesek az ember testén/ben lévő fekélyek gyógyulását is elősegíteni.

Elolvasom a cikket