Az állam egy percre sem maradhat kormány nélkül

Robert Fico, súlyos sérüléseire való tekintettel, egy jó ideig biztos, hogy nem fogja tudni majd ellátni teljes mértékben a feladatait. A Denník N utánajárt, mit ír elő a törvény erre az esetre. Ahogy a cikkben említik, a felmerülő kérdésekre részben a hatásköri törvény tud válaszokat adni, amelyben az olvasható, hogy a kormányfőt távollétében az általa megbízott miniszterelnök-helyettes helyettesíti – írja a napunk.dennikn.sk.

A négy miniszterelnök-helyettes közül Robert Kaliňák védelmi miniszternek van a legnagyobb esélye a poszt betöltésére, mivel egyedül ő a Smer tagja. Denisa Saková (Hlas) gazdasági miniszter, Peter Kmec (Hlas) a Helyreállítási Tervért felelős helyettes és Tomáš Taraba (SNS) környezetvédelmi miniszter a további miniszterelnök-helyettesek.

A miniszterelnök nemcsak a kormány irányításáért felelős, hanem a külügyminiszterrel együtt a külpolitika terén is jelentős hatáskörrel rendelkezik.

Szlovákiának még nem kellett szembesülnie azzal a helyzettel, hogy a miniszterelnök hosszú időn át nem volt képes ellátni a feladatát. Nem sokkal a 2016-os választások után Robert Fico hirtelen szívműtéten esett át, de aztán váratlanul, alig három nappal a kórházból való kiengedése után máris kabinetülést vezetett.

Kórházi kezelése alatt két hétig Robert Kaliňák akkori belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes, valamint Peter Pellegrini miniszterelnök-helyettes vette át a feladatait – írja a Sme napilap.

Elolvasom a cikket