Pikó-horror patkányokkal

Pikó András, Józsefváros újrázásra készülő polgármestere különös viszonyt ápol a patkányokkal. Úgy fest, bocsánatos bűnnek tartja, ha egy önkormányzat által felújítottnak minősített lakásban megjelennek a patkányok és rémületben tartják az ott lakó gyerekeket és az édesanyát. Amikor arról értesül, hogy az óvodában derül ki, hogy a kisleány arcán lévő eleven karmolások patkánytól számazhatnak, amelyek álmában járták be a kislány testét, nem kap a fejéhez, nem intézkedik azonnal. Apparátusára bízza a dolgot, ahol azt tanácsolják az anyának, ne nézzen annyi horrorfilmet.

Azt gondolom, ez önmagában jellemző az önkormányzatra, s annak vezetésére, amely 2019-ben a Momentum, a DK, az MSZP, a PM, az LMP és a Szolidaritás Mozgalom támogatásával került a kerület élére. Mondhatni a baloldal ennyire érzéketlen a családok, a gyerekek egészséget is veszélyeztető problémáira is.

A Metropol számolt be róla, hogy Laura asszony egyedül neveli két kislányát. Korábban az édesanyjánál laktak, egy lakásban 11-en. Ezért pályázott bérlakásra a Józsefvárosban. Szűkös anyagi lehetőségei miatt rendkívül boldogok voltak, amikor közölték velük: Pikó András polgármester programja szerinti, frissen felújított otthonhoz jutnak. Örömük azonban gyorsan elszállt, amikor a felületesen betett tusolótálca alól, majd az eredetileg rossz állapotú, penészes fal elé barkácsolt kartonfalon öklömnyi lyukakat kiharapva megjelentek a lakásban az élelem után kutató patkányok.

Laura és lányai majd egy éve rémületben élnek, éjjelre felhangosítják a tévét, hogy legalább ne hallják a kaparászást. Aludni sem tudnak, a nagyobbik lány rendszeresen elalszik az iskolában óra közben, a kicsi – aki nyitott szívvel született – azt szokta mondani az édesanyjának, amikor lát egy rágcsálót: „Szóljál nekik, hogy menjenek el! Nem akarok itt lakni!”

Egy alkalommal Laura szendvicset akart készíteni a lányának, de épp a konyhaasztalon ugrált egy patkány. Később látta, hogy a vekni kenyérből hiányzik egy jókora darab… Egy másik alkalommal éjjel összekarmolta a kicsi arcát egy patkány. „Én nem is gondoltam először arra, hogy patkány szaladgált éjjel a kislányomon. Az óvónő kérdezte másnap, hogy milyen éles tárggyal játszott a gyerek, hogy össze van karistolva az arca? És akkor esett le a tantusz, hogy rajtunk is mászkálnak, amikor alszunk. De nincs egy ép ruhánk, mindent összerágnak, a bútorokat is ki kellett cserélnem már” – panaszolta az anyuka.

Lauráék az első időkben elköltöztek fél évre a lakásból, mert a baloldali vezetésű józsefvárosi önkormányzattól hiába reméltek segítséget. Amikor először bement a polgármesteri hivatalba, azt mondták neki: „Ne nézzen annyi horrorfilmet…” A fővárosi önkormányzat patkányirtói pedig széttárták a kezüket, mondván, a kiskorú gyerekek miatt a lakásban nem tudnak irtást végezni.

Később aztán a józsefvárosi önkormányzat leburkoltatta a tusolótálca oldalát, elzárva a patkányok kijáratát. Igen ám, de a rágcsálók makacsok, lyukakat haraptak ki az eredeti, rossz állapotokat takaró kartonfalból. Miután Laura magára maradt a problémával, purhabbal betömködte a lyukakat. Mindezekre nyilatkozta azt a józsefvárosi önkormányzat, hogy elhárult a veszély és erről papírt is kiállított.

A dolog úgy tragédia, ahogy van. S az a Pikó, akinek a felügyelete alatt mindez megtörténhet nyilatkozott olyat, hogy az embernek eláll a szava. „A főváros talán legerősebb önkormányzati teljesítményével, talán a legelőremutatóbb, progresszívabb programjával és biztosan a legszélesebb társadalmi alapokon nyugvó szövetségével vágunk neki ennek az ötven napnak.” Azaz a választásnak. Képzeljék el, milyen lehet a többi, ha ez a főváros egyik legerősebb baloldali önkormányzata?

Nem árt tudni, hogy a patkánnyal való kontaktus útján több betegség is átterjedhet az emberre. Ezek közül a harapással terjedő patkányharapási láz, valamint a fertőzött patkány vizeletével, székletével való kontaktus, illetve az állat élősködői által terjesztett pestis, a kiütéses tífusz és a vírusos hemorrhagiás láz a legfontosabb. A patkányharapás áldozatai pedig típusosan gyermekek.

És Pikó nagy arcával büszkén újra akarja választatni magát, mert szerinte olyan jól dolgozott, hogy ez jár neki.

Önök szerint is, kedves józsefvárosiak?

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket