Hírhedt csaló kincseire bukkantak

Antoni Jaczewiczarhoz, egy hírhedt remetéhez, szélhámoshoz és hamis prófétához köthető kincset tártak fel a közép-lengyelországi Świętokrzyskie-hegységben – számol be a Heritage Daily. A hegység történelmileg komoly vallási jelentőséggel bírt, jelentése Szent Kereszt-hegység, ami a Łysa Góra-i bencés kolostorban őrzött ereklyére, Jézus Krisztus keresztjének egyik állítólagos darabjára utal – olvasható az ng.24.hu oldalán.

A nagy északi háború (1700-1721) idején súlyos pestisjárvány tört ki Lengyelországban, amelynek csúcspontja 1708 és 1712 között volt. Az emberek kétségbeesését kihasználva Jaczewiczar azt állította, hogy imái révén gyógyító és védelmező erővel rendelkezik, amelyet Szűz Mária ajándékozott neki – aki állítása szerint vele élt a Świętokrzyskie-hegységben lévő remetelakjában.

Jaczewiczar szélhámossága jövedelmező vállalkozássá vált, és jelentős adományok folytak be a pénztárába. Gazdagsága olyan magasságokba emelkedett, hogy fegyveres őröket fogadott, és remetelakját hegyi erőddé alakította át.

Mesterkedése felkeltette a hatóságok figyelmét, ami letartóztatásához és a krakkói püspöki bíróságon történő tárgyalásához vezetett. A bírósági eljárás alatt azonban sikerült megszöknie a börtönből, és visszamenekült a remeteségébe, hogy folytassa a csalássorozatát. 1712-ben ismét elfogták, és a krakkói püspök bírósága elé állították, ahol életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

A Jaczewiczarról szóló történeteken felbuzdulva a Świętokrzyska Grupa Eksploracyjna csoport a tartományi műemlékvédelmi hivatal engedélyével felmérést végzett a Świętokrzyskie-hegységben.

A csapat egy nagy leletegyüttest fedezett fel, amely ezüstből és aranyból készült érmékből áll, és a 17. század első felére, illetve a 18. század második felére datálható.

A legérdekesebb pénz egy 1648-as hamburgi arany dukát, amelyen a Madonna és a gyermek ábrázolása látható, és amelyet feltehetően medálnak szántak.

A szakértők azt feltételezik, hogy a kincs a Jaczewicza által gyűjtött adományok része, és azért ásták el, hogy elrejtsék a hatóságok elől. A tárgyakat az Ostrowiec Świętokrzyski-i Történelmi és Régészeti Múzeumba szállították, ahol alaposabb vizsgálatok, illetve állapotmegóvási beavatkozások alá vetik őket.

Elolvasom a cikket