
A gombák olyan egyedülálló anyagokat – mikrotápanyagokat – tartalmaznak, amelyek természetes módon erősítik immunrendszerünket azáltal, hogy elősegítik az antitestek termelődését.
Korábban egy érdekes kísérletet végeztek: két csoport ugyanazt az étrendet fogyasztotta, de csak az egyik csoport tagjai ettek még egy csésze főtt gombát. Egy hét elteltével az IgA-szintjük 50 százalékkal emelkedett, majd még egy hétig megmaradt.
A gombák gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek különösen a vadon termő gombákban kifejezettek, de még a közönséges gombák és más ipari gombák is rendelkeznek ezekkel a tulajdonságokkal, ezért célszerű rendszeresen, legalább hetente egyszer gombát fogyasztani.
Véd az öregedés és a betegségek ellen
A gombák egy rendkívül értékes aminosavat, az ergotioneint is tartalmazzák. Amikor gombát eszünk, ezt az aminosavat speciális fehérjék juttatják el a szervezet azon helyeihez, amelyek a leginkább szenvednek az oxidatív stressztől – a szemlencse, a csontvelő –, megvédve őket a pusztulástól.
Véd az érelmeszesedés, az elhízás ellen
A „gombacukor” trehalóz segít ebben. Segít a fogyásban is, ezért a gomba a fogyókúrázók étrendjének szerves részét képezi. A trehalóz lassítja a bőr, az erek és a szemlencse öregedését is.
Az ergotionein megtalálható a különböző gombákban, és ami fontos, hogy ellenáll a hőnek, ellentétben egy másik mérgező anyaggal, az agaritinnel, amely a gomba főzésekor megsemmisül (ami szárításkor nem semmisül meg, ezért a szárított gombát előbb be kell áztatni és ki kell főzni.
A gombák antidepresszáns tulajdonságokkal rendelkeznek
Ez a psilobicin nevű vegyületnek köszönhető. Ez serkenti a szerotonin szintézisét az agyban, és tudjuk, hogy a szerotonin egyensúlya boldogabbá teszi az életet.
Hogyan főzzük a gombát
A szakember azt tanácsolja, hogy a gombát főzzük és pároljuk. Szinte minden étellel kombinálhatjuk őket: gabonafélékkel, zöldségekkel, tojással.
A gomba növényi fehérje, amely jobban felszívódik, ha a gombát minél jobban felaprítjuk – ezért jól rágjuk meg, vagy készítsünk krémlevest vagy gombapasztát.