A táplálkozási szakértő szerint sok szempontból hasznos a gombafogyasztás

A gombák olyan egyedülálló anyagokat – mikrotápanyagokat – tartalmaznak, amelyek természetes módon erősítik immunrendszerünket azáltal, hogy elősegítik az antitestek termelődését.

Korábban egy érdekes kísérletet végeztek: két csoport ugyanazt az étrendet fogyasztotta, de csak az egyik csoport tagjai ettek még egy csésze főtt gombát. Egy hét elteltével az IgA-szintjük 50 százalékkal emelkedett, majd még egy hétig megmaradt.

A gombák gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek különösen a vadon termő gombákban kifejezettek, de még a közönséges gombák és más ipari gombák is rendelkeznek ezekkel a tulajdonságokkal, ezért célszerű rendszeresen, legalább hetente egyszer gombát fogyasztani.

Véd az öregedés és a betegségek ellen

A gombák egy rendkívül értékes aminosavat, az ergotioneint is tartalmazzák. Amikor gombát eszünk, ezt az aminosavat speciális fehérjék juttatják el a szervezet azon helyeihez, amelyek a leginkább szenvednek az oxidatív stressztől – a szemlencse, a csontvelő –, megvédve őket a pusztulástól.

Véd az érelmeszesedés, az elhízás ellen

A „gombacukor” trehalóz segít ebben. Segít a fogyásban is, ezért a gomba a fogyókúrázók étrendjének szerves részét képezi. A trehalóz lassítja a bőr, az erek és a szemlencse öregedését is.

Az ergotionein megtalálható a különböző gombákban, és ami fontos, hogy ellenáll a hőnek, ellentétben egy másik mérgező anyaggal, az agaritinnel, amely a gomba főzésekor megsemmisül (ami szárításkor nem semmisül meg, ezért a szárított gombát előbb be kell áztatni és ki kell főzni.

A gombák antidepresszáns tulajdonságokkal rendelkeznek

Ez a psilobicin nevű vegyületnek köszönhető. Ez serkenti a szerotonin szintézisét az agyban, és tudjuk, hogy a szerotonin egyensúlya boldogabbá teszi az életet.

Hogyan főzzük a gombát
A szakember azt tanácsolja, hogy a gombát főzzük és pároljuk. Szinte minden étellel kombinálhatjuk őket: gabonafélékkel, zöldségekkel, tojással.

A gomba növényi fehérje, amely jobban felszívódik, ha a gombát minél jobban felaprítjuk – ezért jól rágjuk meg, vagy készítsünk krémlevest vagy gombapasztát.

Elolvasom a cikket