Világszerte rekordmennyiségű a belső menekültek száma

MH/ MTI
2024. május 14. kedd. 14:59

Az erőszak és konfliktus miatt lakóhelyükről elmenekülő emberek száma az elmúlt öt évben 50 százalékkal, 22,6 millióval nőtt. Alexandra Bilak, az IDMC igazgatója kiemelte, hogy 2022-ben és 2023-ban „riasztóan” nagy volt a növekedés.

2022 végén 71,1 millió belső menekültet tartottak nyilván.

A szervezet 2023-as adatai szerint a belső menekültek túlnyomó többsége, 68,3 millió ember az erőszak és konfliktusok miatt kényszerült lakóhelye lehagyására, 7,7 millióan pedig különböző természeti katasztrófák miatt hagyták el otthonukat.

Az IDMC jelentéséből kiderül, hogy Szudánban van a legtöbb, 9,1 millió belső menekült, de a belső menekültek csaknem fele is Afrika szubszaharai térségében él.

A civil szervezet azt is figyeli, hogy egy személy hányszor kényszerül az országon belüli költözésre kitelepítés miatt. Például a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban az izraeli erők által elrendelt kiürítések miatt már ötször-hatszor kényszerültek költözésre az emberek – hívta fel rá a figyelmet az ENSZ múlt héten közzétett jelentése.

Az IDMC jelentése szerint 2023-ban 46,9 millió embernek kellett elhagynia otthonát, 20,5 millióan konfliktus és erőszak, 26,4 millióan pedig természeti katasztrófák miatt menekültek országon belül.

Tavaly a konfliktusok miatti belső menekültek száma főként a Szudánban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és a Gázai övezetben zajló fegyveres konfliktusok miatt nőtt: ezek okozták a 2023-as belső migráció csaknem kétharmadát.

A Gázai övezetben zajló háború azt követően tört ki, hogy október 7-én a Hamász palesztin terrorszervezet Dél-Izraelben mintegy 1200 ember ölt meg, és több mint 250 embert elrabolt.

Gázában 2023 végén az IDMC közlése szerint 1,7 millió palesztin számított belső menekültnek, és mintegy 3,4 millió kényszerű költözésre került sor.

Szudánban tavaly hatmillió embernek kellett elhagynia lakhelyét az erőszak miatt, többnek, mint ez előző 14 év alatt összesen.

A természeti katasztrófák okozta kényszerű lakóhelyváltoztatások 2023-ban 26,4 millió embert érintettek; harmaduk Kínában és Törökországban él, és a szélsőséges időjárás, valamint pusztító földrengések miatt lettek belső menekültek.

Jan Egeland, az IDMC-t 1998-ban létrehozó Norvég Menekültügyi Tanács (NRC) főtitkára hangsúlyozta, hogy korábban még soha ennyi belső menekültet nem regisztráltak, ami a konfliktusmegelőzés és béketeremtés kudarcát jelzi.

Elolvasom a cikket