Megdöbbentő mellékhatása van a népszerű fogyasztószernek

Egyre népszerűbbek a fogyókúrás injekciók, a legismertebb közülük az Ozempic, de a Wegovy márkában is azonos hatóanyag felel a kilók leadásáért: a szemaglutid. Ennek hatásáról végeztek 17 604, 45 évnél idősebb ember bevonásával kutatást, ami még a tudósok számára is meglepő eredménnyel zárult: olyan hatását fedezték fel a fogyasztószernek, amire egyáltalán nem számítottak.

Meglepő hatása van a népszerű fogyasztószernek

Egy tanulmány szerint ezek az injekciók csökkenthetik a szívroham kockázatát, és több millió felnőtt szív- és érrendszeri egészségét javíthatják: ez a sztatinok óta a legnagyobb orvosi áttörés lehet.

A tanulmány megállapította, hogy a szemaglutidot – a többek között a Wegovy és az Ozempic márkák hatóanyagát – szedő résztvevőknél 20%-kal alacsonyabb volt a szívroham, a stroke vagy a szív- és érrendszeri betegség miatti halálozás kockázata.

Az Európai Elhízás Kongresszuson (ECO) bemutatott, a University College London kutatói által vezetett tanulmány azt is megállapította, hogy a szemaglutid a résztvevők számára kardiovaszkuláris előnyökkel járt, függetlenül a kiindulási súlyuktól vagy a leadott testsúlyuk mennyiségétől. Ez azt sugallja, hogy az enyhe elhízásban szenvedők vagy azok, akik csak kis mértékben fogytak is jobb kardiovaszkuláris eredményt érhetnek el.

Az eredmények azt mutatják, hogy a gyógyszert rutinszerűen kellene felírni a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére.

„Ez a fantasztikus gyógyszer valóban megváltoztatja a játékszabályokat” – mondta Prof. John Deanfield, a National Institute for Cardiovascular Outcomes Research igazgatója és a tanulmány vezető szerzője.

Elolvasom a cikket