Hihetetlen áttörés a rákkutatásban

Sikeres választ kapott egy harmadik stádiumban lévő rákos agytumortól egy kutatócsapat, akik mérnökökkel, idegsebészekkel dolgoztak együtt, hogy kifejlesszenek egy olyan kezelést, amellyel bizonyos típusú, halálos agytumorok visszafordíthatóak. A csapat egy klinika betegein vizsgálta a szert. Egy 56 éves nőn, illetve egy 72 és egy 74 éves glioblastomás páciensen.

A glioblastoma az egyik leghalálosabb ráktípus, egy év után 40% a túlélési aránya. Rendkívül gyorsan nő az agyban, a gerincre is kivetül, tönkreteszi az idegrendszert, a beteg egészségét. Az ő kezelésük során a terápia célja az volt, hogy „újraprogramozzák” a beteg saját immunrendszerét, amit célba vett a rák.

Ez egy nagyon komplex és magas kockázatú kezelés, ami megpróbáltatásokkal jár a gyógyulás során – közölték a kutatók a CAR-T elnevezésű terápiáról, amit eddig csak vérrák tesztelésére engedélyeztek.

A kezelés lényege a sejtterápia, amivel célbaveszik a tumoron belül található beteg sejteket. Az eredmény azonban a legtöbb beteg esetében nem volt szemmel mérhető. Egészen mostanáig.

Napok alatt egy alkalom után néhány betegnél drasztikus csökkenés volt látható, míg egy páciens esetében szinte teljesen összezsugorodott a tumor – közölték óriási eredményüket.

A CAR-T forradalmasította a rákos betegek kezelését még úgy is, hogy az olyan szolid tumorok gyógyítása, mint a glioblastoma továbbra is egy veszély marad, mivel nem minden rák ugyanolyan és a sejtek is váltakoznak a daganaton belül – nyilatkozta egy idegsebész, aki részt vett a kutatásban. Kiemelte, a céljuk a glioblastoma effektív, hatékony gyógyítása, figyelmeztetve arra, hogy ez még csak a kezdet, de legalább a jó úton haladnak – írja a UNILAD.

Elolvasom a cikket