Furcsa orvosi eset

A szempillák a két szem felső és alsó szemhéjon található, enyhén ívelt szőrszálak, amelyek a látszattal ellentétben fontos élettani szerepet töltenek be. Nemcsak a szem megfelelő hidratáltságát biztosítják azáltal, hogy csökkentik a rajta áthaladó levegő mennyiségét, hanem fontos védelmi funkciókat is ellátnak. Felszívják az izzadságot, elvezetik az esőcseppeket és megszűrik a szennyeződéseket.

A JAMA Dermatology nemrég ismertette egy férfi érdekes esetét, akinek a szempillái elképzelhetetlen méretűre nőttek. A férfinél egy gyógyszer okozta trichomegália néven ismert állapotot diagnosztizáltak, amely a rák elpusztítását célzó kemoterápia mellékhatása.

A trichomegália olyan kóros állapot, amelyben a szempillák 12 mm-nél hosszabbak. Lehetnek göndörebbek, vastagabbak és sötétebbek is. Bár ez kozmetikai részletnek tűnhet, nem előnyös állapot, szélsőséges esetben szaruhártya-horzsolást és látásromlást okozhat.

A trochomegáliát több gyógyszer is okozhatja, köztük az epiteliális növekedési faktor receptor (EGFR) gátlóknak nevezett csoport. Ezek közé tartozik a panitumumab nevű kemoterápiás gyógyszer, amely blokkolja az EGFR-t a szervezetben. A leírt férfi ezt a készítményt az előrehaladott vastagbélrák kemoterápiájának részeként szedte. A panitumumab blokkolja az EGFR-t a rákos sejteken, növelve ezzel a sejtek elpusztításának esélyét és korlátozva a terjedésüket is.

Az EGFR azonban nem csak a rákos sejtekben található. Ezek a receptorok többek között a bőr külső rétegének sejtjeiben és a szőrtüszőkben is jelen vannak. Vannak olyan tudományos vizsgálatok, amelyek szerint az EGFR blokkolása beavatkozik a normális hajnövekedési ciklusba, meghosszabbítva azt a szakaszt, amikor a haj aktívan nő. E receptor blokkolása a haj durvaságának és göndörségének növekedésével, valamint az új hajhagymák képződésével is összefügg. A szempillák hosszának gátolatlan növekedése az EGFR-gátlók egyik jól ismert mellékhatása.

Trichomegáliát okozhatnak a prosztaglandinok, a többek között a glaukóma kezelésére használt hormonszerű gyógyszerek is. Az állapotot bizonyos fertőzésekkel, például a HIV/AIDS-szel és a növekedési faktorokra adott választ befolyásoló különböző genetikai szindrómákkal is összefüggésbe hozták. A feltételezésekkel ellentétben az EGFR nem egy varázsszer a „hajnövekedésre” – kopaszodó egyéneknél nem találtak hatást.

Panitumumabbal együtt alkalmazva a mellékhatások általában a kezelés első néhány hónapjában jelentkeznek, és a kezelés befejeztével megszűnnek. A leírt férfi esetében „részletes utasításokat” kapott arra vonatkozóan, hogy hogyan nyírja le biztonságosan a szempilláit. Nem hozták nyilvánosságra, hogy milyen hatása volt a kezelésnek, és hogy a kapott kemoterápia segített-e neki legyőzni a rákot.

Elolvasom a cikket