Ételek, amelyek csökkentik vagy növelik a libidót

A szexuális vágy csökkenése, a teljesítménycsökkenés mindenkit érzékenyen érint. Ha egyszer megtörtént, hogy valami rosszul sült el, utána folyton amiatt aggódik az ember, hogy mi lesz a következő alkalommal. Szorongás alakulhat ki, ami csak tovább ront a helyzeten, kialakul egy ördögi kör, amelyből nehéz kilépni, de nem lehetetlen. A szexuálpszichológusok számos módszert javasolhatnak, többek között — és ez talán a legkönnyebben kivitelezhető —, a táplálkozás. Merthogy bizonyos ételek növelik a szexuális vágyat, míg mások épp ellenkező hatást váltanak ki.

Görögdinnye

A titok a citrullinban rejlik, amiben a dinnye bővelkedik (nem véletlenül kapta a nevét a finom gyümölcsről, amelynek latin neve citrullus vulgaris). A nem esszenciális aminosavat a szervezet önmaga is képes előállítani, de nem árt pótolni, annál is inkább, mert a szervezet argilinná, egy a vérereket kitágító anyaggá alakítja át, ami a szövetek jobb vérellátását teszi lehetővé. Kell tovább magyarázni?

Gránátalma

A Káma-Szútra is említést tesz vágykeltő hatásáról, pláne mézzel párosítva. Elég néhány napig fogyasztani, hogy megemelkedjen a tesztoszteronszint, javuljon a vérellátás a nemi szervekben és fokozódjon a vágy. Egy nők és férfiak részvételével készült tanulmányban kimutatták, hogy a libidó 16-30 százalékkal nőtt mindkét nemnél, a férfiaknál ezen kívül mélyebb hangot és erősebb szőrzetet, a nőknél izomnövekedést és csontsűrűség növekedést is tapasztaltak napi két két gránátalmalé fogyasztást követően.

Bogyós gyümölcsök

Flavonoidtartalmuknak köszönhetik pozitív hatásukat. A kínai orvoslásban nemcsak a férfiak szexuális teljesítményének, hanem nemzőképességük növelésére is használják. A bogyósokat afrodiziákumként tartják nyilván, és erre tudományos bizonyítékok is vannak. A bennük található ásványi anyagok, vitaminok és nyomelemek több irányból támogatják a szervezetet: nyugtatják az idegrendszert, ami alap a jó szexhez, segítenek az oxigéndús vér szállításában és elősegítik a nemi hormonok szabályozásáért felelős mellékvese problémamentes működését.

Fentieken túl segít a szexuális vágy és teljesítmény növelésében a spenót, és általában a vastartalmú ételek, de az avokádó és a hozzá hasonlóan magas folsavat tartalmazó zöldségek is. Ami azonban biztosan nem a libidó barátja, az a sajt, a vörös húsok és bizony a gyorséttermi ételek, a magas telített és transzzsírtartalmuk miatt.

Elolvasom a cikket