Doha nem adja fel a közvetítést Izrael és a Hamász között

MH/ MTI
2024. május 14. kedd. 15:43

A dohai gazdasági fórumon felszólaló Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni elmondta: egyetlen, a Gázai övezetet és Ciszjordániát összefogó palesztin kormányra van szükség, melyről a palesztinoknak közösen kell dönteniük.

Mint mondta, amennyiben nem készül terv a gázai rendezésre, a radikalizmus nem fog eltűnni a térségből.

Elmondta, hogy a Hamász dohai irodája továbbra is nyitva marad, mert amennyiben a háború folytatódik, további tárgyalásokra lesz szükség a szervezettel.

„Bár az utóbbi hetekben az egyeztetések lendületet kaptak, sajnos nem jó irányt vettek, és jelenleg csaknem zsákutcába kerültek” – jelentette ki.

„Nem világos, az izraeli fél miként képzeli el a háború lezárását, egyelőre nem is hiszem, hogy ezt átgondolnák, még akkor sem, ha tárgyalunk az egyezségről és a tűzszünet lehetőségéről” – tette hozzá.

Katar már áprilisban leszögezte, semmi oka arra, hogy bezárassa a Gázai övezetet ellenőrző Hamász terrorszervezet 2012 óta működő dohai irodáját a háborút lezáró közvetítési kísérletek közepette.

Katar – Egyiptom és az Egyesült Államok mellett – a háború októberi kitörése óta igyekszik közvetíteni a szemben álló felek között.

Elolvasom a cikket