Áttörés a rák elleni küzdelemben

A Francis Crick Intézet, a francia Nemzeti Rákkutató Intézet (NCI) és az Aalborg Egyetem kutatói megállapították, hogy a D-vitaminban gazdag étrendet kapó egerek ellenállóbbak voltak a kísérletileg átültetett daganatokkal szemben, és jobban reagáltak az immunterápiára. Ezt a hatást akkor is megfigyelték, amikor génszerkesztéssel eltávolítottak egy D-vitaminhoz kötődő fehérjét.

A tudósok megállapították, hogy a D-vitamin a bélben lévő hámsejtekre hat, amelyek viszont növelik a Bacteroides fragilis baktériumok számát. Ez a mikroorganizmus az, amely kulcsfontosságú a további rákellenes védelem biztosításában

„Tudjuk, hogy a D-vitamin hiánya egészségügyi problémákat okozhat, de nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a D-vitamin szintjét összefüggésbe hozzuk a rák kockázatával. Ez a kutatás ezt a hiányt hivatott pótolni. Bár az eredmények arra utalnak, hogy lehetséges kapcsolat van a D-vitamin és a rákra adott immunválasz között, ennek megerősítéséhez további kutatásokra van szükség.

D-vitamin és rák, vajon mi a közös bennük?

Annak tesztelésére, hogy a baktériumok önmagukban jobb védettséget biztosíthatnak-e a rák ellen, normál étrenden élő egereknek Bacteroides fragilis-t adtak. Ezek a rágcsálók ellenállóbbak voltak a tumorok növekedésével szemben is, de nem akkor, amikor a táplálék D-vitamin-hiányos volt.

Korábbi tanulmányok már utaltak arra, hogy az emberek estében összefüggés van a D-vitamin hiánya és a rák kockázata között, de a bizonyítékok nem voltak meggyőzők. A kétségek eloszlatása érdekében a kutatók 1,5 millió dániai ember adatállományát elemezték, amely rávilágított az alacsonyabb D-vitamin-szint és a magasabb rákkockázat közötti kapcsolatra. A rákbetegek külön elemzése azt is sugallta, hogy a magasabb D-vitamin-szinttel rendelkezők nagyobb valószínűséggel reagáltak jól az immunterápiára (a rákkezelés egyik típusa).

Bár a Bacteroides fragilis az emberi mikrobiomban is megtalálható, további kutatásokra van még szükség annak megértéséhez, hogy a D-vitamin ugyanezen mechanizmuson keresztül segít-e valamilyen immunvédelmet nyújtani a rák ellen.

Dr. Evangelos Giampazolias, a Cancer Research UK manchesteri intézet rákellenes immunfelügyeleti csoportjának munkatársa szerint:

A „jó” mikrobiomot a „rossz” mikrobiomtól megkülönböztető tényezők azonosítása nagy kihívás. Azt találtuk, hogy a D-vitamin segíti a bélbaktériumokat a rák elleni immunitás kiváltásában, javítva ezzel az egerek immunterápiájára adott választ. A kulcskérdés, amelyre jelenleg próbálunk választ adni, az az, hogy a D-vitamin hogyan támogatja a „jó” mikrobiomot. Ha ezt egyszer sikerül megfejtenünk, ez teljesen új terápiás lehetőségek előtt nyitják meg az utat.

Elolvasom a cikket