Aforizmákból lett kiállítás

Kopátsy Sándor, Kopp! – Aforizmák című kötete a 2021-ben a Pallas Athéné Könyvkiadó által kiadott életműsorozat ötödik, különleges darabja. Az ország egyik legismertebb közgazdászának játékos, már-már filozofikus idézeteinek keletkezési körülményeit maga a szerző határozza meg: értekezletek termékei.

A Kopp! Viharban kanóc légy, ne gyertya – Aforizmák (1964–1984) címmel a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) által 2024 tavaszán kiírt hallgatói pályázat célja az volt, hogy a kötetben szereplő inspiráló idézeteket illusztratív módon jelenítsék meg a hallgatók bármely, erre alkalmas képzőművészeti műfajban – közölte kedden a campus.

A megmérettetés a Művészeti és Kreatívipari Kar és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem aktív hallgatói számára is nyitott volt. Mint kiderült, a fiatalok filmekkel, animációkkal, fotókkal, plasztikákkal és digitális grafikákkal is jelentkeztek. Ezek egytől-egyig Kopátsy Sándor kötetének a fiatalságban megfogalmazódott lenyomatai.

A választott aforizmák megmutatják mik azok a gondolatok, amik leginkább foglalkoztatják a hallgatókat, mit jelentenek számukra ma ezek a mondatok és hogyan tudják ezt a kor művészi technikai eszközeit használva bemutatni – jegyezte meg Csizmadi Péter a Művészeti és Kreatívipari Kar dékánja a kiállítás megnyitóján. Mint fogalmazott, bár az alkotások egy-egy aforizma képi megfogalmazásai, mégsem nevezhetjük őket klasszikus értelemben véve illusztrációknak. Hozzátette, autonóm művek, amikor a hallgatók gondolatai, érzései rendkívül egyedi módon jelennek meg a kiállított posztereken, animációkon és filmművészeti alkotásokon.

A zsűri több mint félszáz pályaműből választotta ki a három díjazott alkotást.

Elolvasom a cikket