Tényleg nehezebben viseljük a hőséget, ha antidepresszánst szedünk?

MH
2024. május 13. hétfő. 9:04

A testhőmérséklet szabályozásának a központja az agy közepén található, a hipotalamuszban. Erre a területre egyes bizonyítékok szerint a triciklikus antidepresszánsok (TCA) olyan hatással lehetnek, amely megnehezíti a hőszabályozást – írja az IFLScience. Ha nem tudjuk szabályozni a testünk reakcióját a melegebb időjárásra, azt hőintoleranciának nevezzük, ami túlmelegedést és túlzott izzadást okozhat”.

„Általában a testünk elég jól jelzi, ha folyadékra van szüksége, de ezek a gyógyszerek csökkenthetik a szomjúságot. Ettől kissé alacsonyabb lehet a vérnyomásunk, és el is ájulhatunk a hőségben” – nyilatkozta korábban a témával kapcsolatban Lawrence Wainwright, az Oxfordi Egyetem pszichiátriai tanszékének kutatója.

Ugyanakkor ma már nem túl gyakran írnak fel triciklikus antidepresszánsokat. Az emberek gyakrabban kapnak úgynevezett szelektív szerotonin vagy szerotonin/noradrenalin újrafelvétel-gátlókat, SSRI-ket vagy SNRI-ket. Wainwright szerint van némi bizonyíték arra, hogy az SSRI-k is hatással vannak a hőszabályozásra.

De összességében eddig kevés bizonyító erejű adat áll rendelkezésre, amely megmagyarázhatná, hogy az antidepresszánsokat szedő emberek miért számolnak be arról, hogy küzdenek a hőségben. A tudósoknak egyelőre csak elméleteik vannak a témában.

Bár nem egyértelmű az antidepresszánsok hatása az agy hőmérséklet-szabályozó központjára, számos ilyen gyógyszernek van egy ismert mellékhatása, amely mégis veszélyeztetheti az embereket a hővel kapcsolatos betegségek kialakulására: a túlzott izzadás.

A jelenség hiperhidrózis néven ismert, az SSRI-k és a TCA-k gyakori mellékhatása, különösen éjszaka. Ez az izzadás aztán kánikula idején még jobban fokozódhat, ami az embereket a kiszáradás és az ezzel járó hatások, például fejfájás, szédülés és fáradtság fokozott kockázatának teszi ki.

Ugyanakkor nagy melegben sem ajánlott úgy dönteni, hogy abbahagyjuk a gyógyszerszedést, mert ha ezt egyik napról a másikra tesszük, akkor is kellemetlen mellékhatásoknak tehetjük ki magunkat.

Elolvasom a cikket