Öt olyan étel, amit érdemes ennie, ha 100 évig akar élni

Dr. Sarah Bonza MD elmondta, hogy a hosszú élethez a legjobb élelmiszerek a leveles zöldségek, a diófélék, a bogyós gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a zsíros halak.

1 – Leveles zöldségek

„A leveles zöldek vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdagok, és segítenek leküzdeni a krónikus gyulladást és az oxidatív stresszt, két, az öregedéssel összefüggő tényezőt” – jegyzi meg dr. Bonza. A zöldek nemcsak az általános egészséget támogatják, hanem elősegítik a bélrendszer egészségét és segítenek a vércukorszint szabályozásában, csökkentve ezzel a krónikus betegségek kockázatát, amelyek befolyásolhatják a hosszú életet.

2 – Diófélék

„A diófélék tele vannak jó zsírokkal, fehérjékkel és rostokkal, ami segít csökkenteni a szívbetegségeket és kordában tartani a koleszterinszintet” – állítja az orvos. A diófélék rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a gyulladás csökkentésével és az agy jobb egészségével, ami fontos a pozitív öregedéshez, a kognitív funkciók fenntartásához és végső soron a hosszabb, egészségesebb élethez.

3 – Bogyós gyümölcsök

„A bogyók szuperélelmiszerek, mert magas az antioxidánsok, például az antociánok tartalma, amelyek segítenek az oxidatív stressz leküzdésében és a betegségek kockázatának csökkentésében” – magyarázza dr. Bonza.

4. Teljes kiőrlésű élelmiszerek

A teljes kiőrlésű gabonafélék, beleértve a barna rizst, a quinoát, a zabot és a teljes kiőrlésű búzát, kritikus szerepet játszanak az egészséges emésztőrendszer fenntartásában, különösen az életkorunk előrehaladtával. Emellett segítenek a koleszterin – és vércukorszint szabályozásában, csökkentve ezzel az olyan krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, mint a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség, és potenciálisan néhány évvel meghosszabbíthatják az életünket.

5. Zsíros halak

Az olyan zsíros halak, mint a lazac, a makréla és a szardínia magas omega-3 zsírsavtartalommal rendelkeznek, ami a trigliceridszint és a vérnyomás csökkentésével, valamint a szívritmuszavarok kockázatának mérséklésével segíti a szív egészségét. dr. Bonza hozzáteszi, hogy a rendszeres halfogyasztás segít megelőzni a gyulladást a szervezetben, fenntartani az agy egészségét, és csökkenti a demencia kialakulásának valószínűségét.

Korábban a görög Ikaria szigetének egyik lakója, amely a hosszú életűek nagy számáról ismert, mesélt a szigetlakók étrendjéről, amely segít nekik az élet meghosszabbításában. Étlapjukon különösen a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonatermékek, a gyógynövények, a fokhagyma és a diófélék szerepelnek.

Elolvasom a cikket