Öt konyhai tipp a magas vérnyomás ellen

Az egészséges táplálkozás segíthet a magas vérnyomás leküzdésében. Bizonyos élelmiszerek beiktatása a napi étrendbe különösen alkalmasak a szív egészségének megőrzésére. Ezek közé tartoznak:

A gyümölcsökben és zöldségekben található flavonoidok

Az ausztráliai Edith Cowan Egyetem tanulmánya kimutatta, hogy azok az emberek, akik sok flavonoidot tartalmazó élelmiszert fogyasztanak, jobban védettek lehetnek a szívbetegségekkel szemben. Az olyan bogyós gyümölcsök, mint az áfonya, az eper és a málna például gazdagok flavonoidokban és antioxidánsokban. Az antioxidánsok segíthetnek megelőzni az erek károsodását. A flavonoidok elősegíthetik a nitrogén-oxid termelését, amely ellazítja az ereket és csökkenti a vérnyomást.

Káliumban gazdagzöld leveles zöldségek
A spenót, a kelkáposzta és a mángold kiváló káliumforrások. És ezért a szív egészségének is jót tesznek: a kálium segít ellensúlyozni a nátrium vérnyomásra gyakorolt negatív hatását, mivel segíti a szervezetet a felesleges nátrium kiválasztásában. A zöld leveles zöldségek nitrátokat is tartalmaznak, amelyek tágítják az ereket és csökkentik a vérnyomást.

Tápanyag-felszívódást segítő alacsony zsírtartalmú joghurt
Az alacsony zsírtartalmú joghurt jó kalcium- és probiotikumforrás. A kalcium képes befolyásolni az erek izomrétegét, hogy szűkebbé vagy tágabbá tegye azokat. Ez fontos a vérnyomás szempontjából, mivel az erek szélessége befolyásolja, hogy a vér milyen könnyen tud áramlani a szervezetben. A probiotikumok elősegíthetik a bélrendszer egészségét is, ami viszont javíthatja a tápanyagok felszívódását és stabilizálhatja a vérnyomást.

Rostokban gazdag zabpehely
A zabpehely oldható rostokat, különösen béta-glükánokat tartalmaz. Ez a rost segíthet a koleszterinszint csökkentésébe. A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatával jár együtt. A zabpehelyben található rostok segíthetnek a vérnyomás csökkentésében is, és így megelőzhetik az artériák esetleges elzáródását.

Gyulladáscsökkentő lazac
A lazac gazdag omega-3 zsírsavakban, különösen EPA-ban (eikozapentaénsav) és DHA-ban (dokozahexaénsav). Ezek a zsírsavak segíthetnek az erekben lévő gyulladások csökkentésében és a véralvadás szabályozásában. Ez csökkentheti a vérnyomást és a szívbetegségek kockázatát.

Elolvasom a cikket