Öt frontszakasznál nyomultak előre az oroszok

MH/MTI
2024. május 13. hétfő. 19:19

A Moszkvában kiadott hadijelentés szerint az ukrán hadseregnek a harci érintkezési vonal mentén több mint 1450 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan. A minisztérium a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett meg egy Szu–27-es-es repülőgépet, öt harckocsit – köztük egy német Leopard–2A1-est –, két gyalogsági harcjárművet, kilenc páncélozott harcjárművet, egy amerikai M109-es Paladin és egy brit AS–90-es Braveheart önjáró löveget, valamint két amerikai M777-es vontatott tarackot, öt sorozatvetőt – köztük egy cseh Vampire és két horvát RAK–SA–12-es típusút –, hat Tocska–U harcászati rakétát, valamint Vilha, Vampire és HIMARS sorozatvetők 39 rakétáját, öt HAMMER irányított francia légibombát, négy Storm Shadow manőverező robotrepülőgépet, továbbá 33 drónt.

Az orosz statisztika szerint meghaladta a 16 ezret az ukrán hadsereg által a háború kezdete óta elvesztett páncélosok és egyéb páncélozott harcjárművek száma.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek hétfőn ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Kurszk megyei Popovo-Lezsacsi községben pilóta nélküli repülőszerkezetről ledobott gránátok kioltották egy nő élétét, a luhanszki régióban lévő Krasznodon ipari negyedében pedig három civil életét vesztette, négy pedig megsebesült egy rakétatámadás következtében, amely hatalmas tüzet is okozott.

Belgorodban, ahol egy kilencemeletes lakóház egész lépcsőháza beomlott egy vasárnapi ukrán rakétatámadás következtében, hétfő hajnalra 15 halottat emeltek ki a romok alól. A sebesültek száma 17, többet közülük Moszkvába szállítottak kórházi ápolásra.

Elolvasom a cikket