Licit a valaha árverésre kerülő legnagyobb értékű érmegyűjteményre

MH/ MTI
2024. május 13. hétfő. 10:44
Frissítve: 2024. május 13. 10:45

Bruun, akit nagyon megrázott az első világháború pusztítása, egy újabb háborútól tartva foglalta végrendeletébe, hogy érmegyűjteményét száz évig a dán királyi érme- és éremgyűjtemény tartalékaként kell megőrizni, mielőtt áruba bocsátanák.

Az 1923-ban, 71 éves korában elhunyt vajmágnás számos ritkaságot tartalmazó kollekcióját ősztől több árverésen a New York-i székhelyű Stack’s Bowers aukciósház adja el.

Közleményük szerint a „valaha árverésre kerülő legnagyobb értékű érmegyűjteményt” a közönség előtt még sohasem mutatták be, létezéséről leginkább csak Dániában tudnak.

Bruun még gyermekkorában, az 1850-es, 60-as években kezdte el az érmék gyűjtését. Későbbi életében, miután hatalmas vagyonra tett szert a vaj csomagolásával és nagykereskedelmével, tovább hódolt gyűjtőszenvedélyének, és húszezer darabos kollekciót hozott létre zömmel dán, norvég és svéd érmékből és bankjegyekből.

Végakaratában úgy rendelkezett, hogy akkor lehet nyilvános árverésen értékesíteni a kollekciót, ha a dán nemzeti gyűjtemény száz évig sértetlen marad, a bevételt pedig közvetlen leszármazottai kapják. A gyűjteménynek először Frederiksborg kastély-beli Nemzeti Történeti Múzeum adott otthont, később a dán Nemzeti Bankba költöztették.

Az első őszi akció előtt a dán Nemzeti Múzeum elővásárlási jogot kapott a gyűjtemény egy részére, és egy támogató egyesület segítségével, több mint 1,1 millió dollárért (396 millió forintért) sikerült megvennie hét ritka érmét. A XV. és XVII. század közötti időszakból származó érmék – hat arany és egy ezüst – dán és norvég uralkodók pénzverdéiből kerültek ki.

Elolvasom a cikket