Kijev elismerte az orosz erők taktikai sikerét Harkiv környékén

MH/MTI
2024. május 13. hétfő. 14:30

„Az ellenség jelenleg taktikai sikereket ér el” – közölte az ukrán vezérkar a közösségi médiában hétfőn kora reggel közzétett helyzetjelentésében.

Miután a túlnyomórészt oroszok lakta Harkivi területen az orosz erők több falut elfoglaltak, jelenleg az orosz határtól 5 kilométerre fekvő Vovcsanszk város körül folynak a harcok – derült ki a tájékoztatóból.

Ukrajna szerint az orosz hadsereg súlyos veszteségei ellenére jelentős erőket vet be a Vovcsanszkért folytatott harcban, és akár öt zászlóalj is tart a város felé.

Vovcsanszk a háború elején került orosz megszállás alá. Ukrajna 2022-es őszi offenzívája során a Harkivi területen az orosz csapatok kivonultak Vovcsanszkból. Ukrán adatok szerint ekkor még mintegy 3500 ember élt a településen.

Az orosz erők kisebb csoportokban támadják az észak-ukrajnai Harkiv régió határát. Ezt már Oleh Szinyehubov Harkiv megye kormányzója mondta a helyi televíziónak. „Az ellenség megpróbálja szándékosan megnyújtani (a frontvonalat), kis csoportokban támad, de új irányokba” – mondta. Hozzátette: az ukrán erők visszatartják az orosz csapatokat, de reális a veszélye annak, hogy a harcok újabb településekre terjednek át.

Harkiv Ukrajna második legnagyobb városa, az orosz határtól mindössze 30 kilométerre délre fekszik.

Oroszország május 10-én indított újabb hadműveletet Harkiv megyében. Az elmúlt két napban az orosz védelmi minisztérium kilenc falu elfoglalásáról számolt be.

Elolvasom a cikket