Hódmezővásárhely meghatározó a magyar honvédelemben

MH/MTI
2024. május 13. hétfő. 19:48

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium épülő hódmezővásárhelyi telephelyén azt mondta, a veszélyek korában szükség van arra, hogy „a honvédség meghatározó támaszpontjai”, amilyen Hódmezővásárhely is, a lehető leggyorsabban fejlődjenek.

A magyar kormány a Honvédelmi Minisztériumon keresztül komoly erőforrásokat fordít a hódmezővásárhelyi alakulat képességeinek – és ezáltal a város – fejlesztésére – közölte a politikus.

A tervek megvalósításához, így a kadétiskola építéséhez együttműködő önkormányzatra, együttműködő önkormányzati vezetésre van szükség – szögezte le a miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kitért arra is, hogy a Hódmezővásárhelyen szolgáló katonák meghatározói tagjai a város közösségének. Ők, akik ismerik a honvédség mindennapjait, tudják, hogy mi történik egy laktanyában, a lehető legjobb toborzók is egyben – tette hozzá.

Úgy fogalmazott, szükség van arra, hogy minél többen csatlakozzanak a Magyar Honvédséghez Hódmezővásárhelyen is. Példaként említette az Embert a vasra! programot, amely célja a hódmezővásárhelyi Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár első gránátos zászlóaljának feltöltése volt friss jelentkezőkkel.

A hódmezővásárhelyi az egyik leggyorsabban reagáló, első lépcsős alakulat, innen kerülnek ki a koszovói NATO-misszióban, a KFOR-ban szolgáló katonák. Itt, a gránátos zászlóaljban mutatkoznak be rendszeresített formában először a Zalaegerszegen gyártott Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek is. Ehhez a legjobban kiképzett, felkészített katonákra van szükség – tudatta a politikus.

A kadétiskola a dél-magyarországi régió egyik kiemelt katonai nevelő-oktató intézménye lesz. A modern épületek 230 diák oktatását és lakhatását biztosítják majd – közölte a miniszter.

Magyarországnak elegendő méretű és magabiztosságú elrettentő erőt kell felmutatni annak érdekében, hogy mindenféle konfliktusból ki tudjon maradni. A magyar kormány eltökélt szándéka, hogy megőrizze a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

„A Fidesz jelöltje, a béke jelöltje” – mondta a politikus, aki ezért a párt polgármesterjelöltje, Grezsa István támogatására kérte a hódmezővásárhelyieket.

Grezsa István kijelentette, az elmúlt hat év „perlekedése” helyett Hódmezővásárhelynek új szerződést kell kötnie Magyarország kormányával. Egy ilyen méretű, gazdasági és társadalmi helyzetű város nem lehet haragban a kormánnyal – mondta.

A honvédség a legnagyobb munkaadó a városban, és egy hódmezővásárhelyi fiatalnak ma a legperspektivikusabb karrierlehetőséget a Magyar Honvédség tudja nyújtani – hangsúlyozta a politikus.

A tervek szerint a 2026-27-es tanévben induló középiskola jelentős oktatási fellendülést fog hozni, emellett az elmúlt években egyre csökkenő hódmezővásárhelyi lakosságszám újra növekedésnek indulhat – mondta Grezsa István.

Elolvasom a cikket