Ezek a tünetek mutatják a csendes gyilkos közeledését

Ennek oka, hogy a koleszterin plakklerakódássá alakulhat, ami az artériák beszűkülését okozza, és megnehezíti a vér áramlását. A plakkok le is szakadhatnak, és veszélyes vérrögöt képezhetnek. Úgy vélik, hogy ez a betegség évente a halálesetek mintegy hét százalékához is hozzájárulhat. Gyakorisága ellenére sok magas koleszterinszintű ember nem is tud az állapotáról, mivel az általában nem mutat tüneteket – ezzel kiérdemelte a „csendes gyilkos” címet.

Az egyetlen módja, hogy biztosan megtudjuk, ha kivizsgáltatjuk magunkat. Alkalmanként azonban bizonyos mellékhatásokat okozhat.

Ezek koleszterinből álló duzzanatok a kézfején, a térdén vagy a bokája hátsó részén lévő Achilles-ínon. A DermNet szerint ezek „lassan képződnek”, sima és szilárdak. Bőrének színe normálisnak tűnik.

A xanthelazmák apró, sárga koleszterincsomolyagok a szeme belső sarkának közelében. Bár a kinövések önmagukban ártalmatlanok, a magas koleszterinszint mellett cukorbetegséget és pajzsmirigyproblémákat is jelezhetnek.

A British Heart Foundation (BHF) szakértői három ilyen mellékhatásra figyelmeztetnek, amelyek a kezeken, valamint a szemen és a szem körül jelennek meg.

Ha azonban családi hiperkoleszterinémiában szenved, akkor a BHF szerint „lehetnek látható jelei” a magas koleszterinszintnek.

Ha a magas koleszterinszint bármilyen jelét észleli, vagy aggódik a koleszterinszintje miatt, beszéljen orvosával.

A koleszterinszint csökkentése érdekében az alábbi életmódbeli változtatásokat hajthatja végre:

A telített zsírok fogyasztásának csökkentése
Több testmozgás
A dohányzás abbahagyása
Az alkoholfogyasztás csökkentése.

Elolvasom a cikket