BBC: Az ukránok nem tudtak megfelelő védvonalakat kiépíteni Harkovnál

Oroszország az elmúlt napokban „kisebb, de jelentős” előnyre tett szert Harkov térségében – írta hétfői cikkében a brit állami irányítású hírportál.

Ukrajna a jelek szerint „rosszul készült fel” a betörésre, a hazai és nyugati hírszerző ügynökségek többszöri figyelmeztetése ellenére – hangsúlyozta a jelentés.

„Nem volt első védelmi vonal. Mi láttuk. Az oroszok csak úgy besétáltak. Csak úgy besétáltak, mindenféle aknázott mező nélkül” – mondta Denisz Jaroszlavszkij, egy ukrán különleges felderítő egység parancsnoka a BBC-nek.

A csatorna szerint Jaroszlavszkij újságíróknak drónfelvételeket mutatott, amelyeken orosz katonák egy csoportja mindenféle akadály nélkül lépte át a határt az ukrajnai Harkovi területre.

Az ukrán tisztviselők állítása, miszerint a frontvonal mentén védműveket állítottak fel, hamisnak bizonyult – mondta.

„Vagy hanyagság vagy korrupció volt. Nem volt kudarc. Ez árulás volt” – jelentette ki Jaroszlavszkij.

Az orosz védelmi minisztérium az elmúlt napokban kilenc település elfoglalását jelentette be Harkov körzetében. Egy hétfői közlemény szerint a harcok most Neszkucsne, Lipci és Veszele falvak, valamint a stratégiai fontosságú Volcsanszk város körül folynak.

A kijevi erők a térségben az elmúlt 24 órában 250 katonát, két harckocsit, két harcjárművet és 17 egyéb járművet vesztettek – közölte a minisztérium. Kilenc tüzérségi löveget és különböző típusú rakétarendszereket, köztük egy cseh gyártmányú Vampire-t és horvát szállításokból származó RAK-SA-12 többszörös rakétavetőket is megsemmisítettek az orosz ellentüzérségi tűzben – tették hozzá.

A BBC szerint az orosz előrenyomulás néhány nap alattmintegy százkilométernyi ukrán területet nyelt el. Korábban Oroszországnak „hónapokba telt”, hogy ugyanezt az előrehaladást elérje Ukrajna erősen védett keleti részén – állította a jelentés.

A Harkovi terület hónapok óta az Oroszországhoz tartozó Belgorodi terület elleni ukrán határon átnyúló támadások forrása. Közelsége lehetővé tette az ukrán csapatok számára, hogy rendszeresen lőjék az orosz várost több rakétaindító rendszerrel.

Márciusban Vlagyimir Putyin orosz elnök felvetette, hogy Moszkva kénytelen lehet „biztonsági zónát létrehozni” a Kijev által ellenőrzött területeken, hogy megakadályozza az orosz határ menti régiók elleni támadásokat.

Elolvasom a cikket