Az ENSZ módosította a számokat, szerintük az áldozatok fele férfi

MH/MTI
2024. május 13. hétfő. 22:07
Frissítve: 2024. május 13. 22:08

A világszervezet legfrissebb jelentésében a Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatal (OCHA) által közölt – az ENSZ-hez eljuttatott beszámolókból származó – számok tanúsága szerint arra a következtetésre jutott, hogy az azonosított halálos áldozatoknak csaknem a fele férfi, harminckét százalékuk gyermek, és húsz százalékuk nő, míg korábban nagyjából több mint kétharmaduk volt nő és gyerek.

Az ENSZ jelezte, hogy forrásként elsősorban a fegyveres konfliktust kiváltó terrortámadás elkövetője, a Hamász palesztin iszlamista szervezet egészségügyi minisztériuma által megadott adatokra támaszkodott, mert „nem álltak rendelkezésére független és ellenőrzött adatok”.

Az OCHA nyilvántartása szerint május 6-án 34 735 volt a Gázai övezeti halálos áldozatok száma, amiből több mint 9500 volt nő és több mint 14 500 gyerek. A május 8-i adatok szerint azonban az összesen 34 844 halálos áldozatból 4959 volt nő és 7797 gyerek.

A washingtoni Közel-kelet-politikai Intézet már januárban kiadott egy olyan jelentést, amely szerint számottevő eltérések voltak az áldozatszámokról szóló beszámolók között – emlékeztetett honlapján a The Jerusalem Post című izraeli újság. Abraham J. Wyner amerikai statisztikaprofesszor a zsidó kultúrával foglalkozó, Tablet című folyóiratnak nyilatkozva azt mondta: szerinte irracionálisak a Hamász által rendszeresen közölt halálozási adatok, mert túlságosan szabályosan emelkednek. Miután a háborúk intenzitása mindig változik, ebből következően az áldozatszámnak is szabálytalanul kell változnia – fejtette ki.

Elolvasom a cikket