Az emberekhez hasonlóan beszélgetnek az ámbráscetek

A faj köztudottan igen társas, a példányok egymással ritmikus kattogásokkal kommunikálnak, amelyeket a kutatók kódáknak neveznek.

Az ámbráscetek kommunikációja az egyik leghangosabb az óceánban, a példányok hangja akár több ezer kilométerre is eljuthat. Kattogásukról nem sokat tudni, korábbi vizsgálatok mindenesetre kimutatták, hogy az állatok a kódákat identitásuk közlésére használják, és hogy minden klánnak saját, egyedi akcentusa van.

A friss eredmények alapján az ámbráscetek kommunikációja összetettebb, mint korábban gondolták.

A szakértők szerint a jelentős kombinatorikus hangrendszerek rendkívül ritkák a természetben, a friss adatok viszont azt bizonyítják, hogy nem korlátozódnak az emberre.

Pratyusha Sharma, a Massachusetts Institute of Technology PhD-hallgatója és a csapat tagja elmondta, hogy az állatok hangja kontextuális variációval bír, azaz a hangok egyes jellemzői csak tágabb kontextusban válnak nyilvánvalóvá, hasonlóan az emberi beszéd hangszínéhez. Az emberek is kombinálják a hangokat, hogy szavakat alkossanak, az ámbráscetek pedig a ritmus, a tempó, a rubato (az időtartam változása) és az extra kattintások (úgynevezett díszítések) segítségével szabályozzák a kattintásaikat, hogy kódákat alkossanak, amelyeket aztán összekapcsolhatnak.

Sharma és kollégái a Dominica Sperm Whale Project adatait elemezte. A csapat mintegy 60 kelet-karibi egyed hangját vizsgálta meg, az érintett példányok Dominika, a Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, valamint Guadeloupe partjainak közelében élnek.

A kutatók az információk alapján létrehozták az ámbráscetek fonetikus ábécéjét. „Bár sok kóda kommunikációs funkciója továbbra is nyitott kérdés marad, eredményeink azt mutatják, hogy az ámbráscet kommunikációs rendszere elvileg képes a lehetséges jelentések nagy terét reprezentálni, hasonló mechanizmusok segítségével, mint amilyeneket az emberi hangképzési és reprezentációs rendszerek (például beszéd, szöveg, Morse-kód és zenei notáció) alkalmaznak” – írták a kutatók tanulmányukban.

Elolvasom a cikket