A szocialista párt nyerte a katalán tartományi választásokat

MH/MTI
2024. május 13. hétfő. 6:24

A Katalán Szocialista Párt (PSC) nyerte a helyhatósági választásokat a kelet-spanyolországi Katalónia tartományban vasárnap, de nem szerzett önálló kormányzóképes többséget a régióban.

Második helyen az Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) függetlenségi párt végzett 21,6 százalékos támogatottsággal és 35 mandátummal.
Harmadik lett a voksok 13,8 százalékával és 20 mandátummal az autonóm közösséget eddig kisebbségben kormányzó Köztársasági Baloldal (ERC) függetlenségi párt.
A konzervatív Katalán Néppárt (PPC) 15, a politikai palettán tőle jobbra elhelyezkedő VOX 4, a baloldali Comuns 6, a függetlenségi CUP 4, és az ultrajobboldali Katalán Szövetség (Aliança Catalana) 2 képviselői helyet szerzett.
A választás eredményeként hosszú idő óta most először nem kerültek többsége a Spanyolországtól elszakadást szorgalmazó függetlenségi pártok a katalán parlamentben.
A szavazásra jogosult 5,7 millió választópolgár 57,9 százaléka adta le voksát a nap folyamán.

A választást megzavarta, hogy a Rodalies elővárosi vonatok két vonalán is vezetéklopás miatt órákig szünetelt a forgalom. Sokan panaszkodtak, hogy emiatt nehezen jutottak el a kijelölt szavazóhelyekre.

Elolvasom a cikket