Több ezer embert evakuáltak a kanadai erdőtüzek miatt

MH/MTI
2024. május 12. vasárnap. 16:42

A Kanada legnyugatibb tartományában pénteken kitört erdőtűz kiterjedése szombatra csaknem a duplájára nőtt, és felperzselt több mint négyezer hektárnyi területet, két kilométerre megközelítve Fort Nelson város határát. Ez látható az erdőtüzekről tájékoztató Wildfire Service térképein.

A területen nem lehet élelmiszert vásárolni, és a sürgősségi szolgálatok sem működnek – figyelmeztette a hátramaradt lakosságot közös közleményben a tartomány illetékes önkormányzata és a város közelében lévő First Nation nevű őslakos közösség.

Rob Fraser polgármester elmondása szerint 3500 embert a rendőrség segítségével már kitelepítettek Fort Nelsonból és környékéről. A város környékén jelenleg három jelentős nagyságú erdőtűz is tombol – tette hozzá.

Szombaton a szomszédos Alberta államban is riasztást adtak ki erdőtüzek miatt. A hatóságok Edmond városban nagyon magas kockázatú levegőszennyezésre figyelmeztettek. Szintén riasztást adtak ki egy Fort McMurry-től 25 kilométerre kialakult erdőtűz miatt, amely az autópályán ronthatja a látási viszonyokat, de evakuálási utasítást még nem adtak ki.

Kanadában 2023-ban rekordszámú erdőtűz alakult ki, amely több tízezer Brit Columbia tartománybeli lakos kitelepítését kényszerítette ki. Az erdőtüzek füstje az Egyesült Államok közeli területeire is átterjedt.

Elolvasom a cikket