Nyakunkon az újabb amerikai bankválság?

„Azt fogjuk látni, hogy naponta bukik el egy regionális bank, de ha nem, akkor hetente egy-kettő” – fogalmazott Sternlicht.

Az Egyesült Államokban több mint 4000 regionális bank működik, amelyek közül soknak nem elegendő a cash flow-ja ahhoz, hogy kezelni tudja az ingatlanadósságokból eredő jelentős hitelveszteségeket.

A problémák az egész ingatlanszektort érintik, de különösen rossz a helyzet a kereskedelmi ingatlanok esetében, a távmunka és a hibrid munkavégzés elterjedése miatt ugyanis egyre több az üres munkahely, s így csökken az irodák iránti kereslet.

A b92 szerint Sternlicht több jóslata bejött már, így a szavaira sokan odafigyelnek. A milliárdos egyébként arra is kitért, hogy a Fed, az amerikai jegybank elnöke, Jerome Powell folyamatos kamatemelései tovább rontanak a helyzeten.

„Nehezen dolgozik és egy durva eszközzel… A kamatlábak gyorsan emelkedtek. Megbirkózhattunk volna ezzel, de nem ilyen gyorsan. Az 1,9 trillió dollárnyi ingatlanhitel most egy kényes jószág” – fogalmazott.

2024 eleje óta egyébként csak egy regionális bank zárt be. Múlt hónapban a Szövetségi Betétbiztosítási Társaság (FDIC) lefoglalta a Republic First Bank 4 milliárd dollárnyi betétjét és 6 milliárd dollárnyi vagyonát.

Ettől függetlenül más elemzők is egyetértenek Sternlicht figyelmeztetéseivel. Scott Rechler, az RXR vezérigazgatója korábban hasonló jóslatot tett, azt mondva, hogy szerinte 2026-ra 500-zal kevesebb bank lesz az Egyesült Államokban, mivel sok kereskedelmi ingatlanhitel kezd majd lejárni.

Elolvasom a cikket