Van esélye a Nyugatnak?

„Úgy gondolom, hogy a Nyugat számára nehéz lesz Oroszországgal szemben, mert volt folytonossága a katonai fejlesztésében, amely megalapozott doktrinális megközelítést ad a konfliktuskezeléshez. A Nyugatnak forradalmi módon kell majd alkalmazkodnia az ukrajnai harctérhez” – mondta.

A tiszt szerint az orosz katonai doktrína abban különbözik a nyugati katonai szemlélettől, hogy meg tudta őrizni az Európában nagyszabású háborúra készülő szovjet tisztek örökségét. Oroszországgal ellentétben a nyugati országoknak alapvetően meg kellett változtatniuk a katonai elméletüket és a parancsnokok gondolkodását ahhoz, hogy háborúkat vívjanak egy gyengébb ellenféllel szemben a Közel-Keleten – tette hozzá.

Az orosz fegyveres erők, mint a hírszerző tiszt hangsúlyozta, egy természetes evolúciós folyamaton mentek keresztül, csak olyan rendszereket fejlesztettek, amelyek már készen állnak egy teljes körű európai konfliktusra. Külön kiemelte az orosz hadsereg fegyverrendszerének fejlődését.

„Továbbfejlesztették a fegyvereiket, javították a fegyverek rendszerbe integrálását. Most az orosz hadseregben olyan fegyverek találhatók, amelyek nagyon kifinomultak és összehangoltak” – zárta Beau.

A múlt héten európai politikusok hangosan nyilatkoztak az ukrán konfliktusról. Így Emmanuel Macron francia elnök nem zárta ki annak lehetőségét, hogy katonai kontingenst vezényeljen a kelet-európai országba, ha Oroszország áttöri a frontvonalat, és Kijev ilyen kéréssel él.

David Cameron brit külügyminiszter a maga részéről elismerte annak lehetőségét, hogy az AFU brit fegyverekkel csapásokat mérhet orosz területre.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint a nyugati országok képviselőinek azon kijelentései, hogy készek csapatokat küldeni Ukrajnába, felelős, gyors és hatékony választ követelnek Moszkvától. Szavai szerint az Oroszország által bejelentett nukleáris erőgyakorlatok közvetlen összefüggésben állnak egyes európai képviselők legutóbbi fenyegető, provokatív és feszültségkeltő kijelentéseivel a kontinensen.

Elolvasom a cikket