Mi mindent okozhat a túl sok D-vitamin?

Alena Denisova táplálkozástudományi szakértő arra figyelmeztetett, hogy a D-vitamin túlzott fogyasztása a kalcium és a foszfor túltengéséhez vezet a szervezetben, ami a vesekövek megjelenésével és a szívinfarktus kialakulásával jár, számol be a Sports.kz.

„Ha azonban a szervezet csak a táplálékból jut D-vitaminhoz, akkor szinte lehetetlen túladagolni. A hétköznapi ételek és azok összetevői nem tartalmaznak elegendő mennyiséget a vitaminból a túladagoláshoz” – hangsúlyozta a szakértő.

A szakember azt is megjegyezte, hogy azok az emberek, akiknek rossz epehólyag működése miatt emésztési problémáik vannak, nem lesznek képesek hasznosítani a megfelelő mennyiségű D-vitamin-dózist.

„Mielőtt bármilyen táplálékkiegészítőt szednénk, konzultálni kell szakemberrel” – zárta Denisova.

Elolvasom a cikket