Kína és Magyarország kapcsolatainak egy még szebb fejezete kezdődhet

Magyarország hosszú történelméről és mélyreható kulturális örökségéről ismert. A magyar nép szorgalmas, intelligens, nyitott, befogadó, úttörő és kreatív. Magyarország kormánya és lakossága az elmúlt években határozottan haladt előre, lenyűgöző előrelépést téve a gazdasági és társadalmi fejlődésben. Jó barátként és átfogó stratégiai partnerként mi Kínában, mind a kormány, mind pedig az emberek szívből örülnek az önök eredményeinek.

Kína és Magyarország jó barátok és a kölcsönös bizalom által pedig kiváló partnerek is. 1949-ben Magyarország az elsők között ismerte el és létesített diplomáciai kapcsolatokat a Kínai Népköztársasággal. 2004-ben úgy döntöttünk, hogy baráti és együttműködési partnerséget alakítunk ki. 2017-ben a kétoldalú kapcsolat átfogó stratégiai partnerséggé emelkedett, felértékelve és felgyorsítva a kölcsönösen előnyös együttműködést, és erősítve a hagyományos kínai-magyar barátság népi támogatottságát. Az elmúlt években kétoldalú gyakori, magas szintű eszmecserék, elmélyülő kölcsönös bizalmat, gyümölcsöző eredményeket hoztak az Út és övezet együttműködésben, valamint élénkültek a polgáraink közötti kulturális cserék. Ezeknek köszönhetően szoros koordinációt és együttműködést alakítottunk ki a nemzetközi és regionális ügyekben. Együtt jó példát mutattunk az új típusú nemzetközi kapcsolatok kiépítésében, amelyekben kölcsönös tisztelet, méltányosság, igazságosság és mindenki számára előnyös együttműködés jellemez.

Idén ünnepeljük diplomáciai kapcsolataink 75. évfordulóját, ami fontos lehetőséget jelent a kétoldalú kapcsolatok bővítésére. Várom, hogy találkozzak Sulyok Tamás köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel és más magyar vezetőkkel. Közösen felvázolunk egy új együttműködési és fejlesztési tervet, amelynek célja a Kína-Magyarország kapcsolatainak nagy lépésekben történő fejlesztése és magasabb szintre emelése.

Hiszem, hogy bárhogy is alakul a nemzetközi helyzet, Kína és Magyarország mindig tág perspektívából és hosszú távú szemszögből szemléli és közelíti meg a kétoldalú kapcsolatokat. Erőteljes és határozott erőfeszítésekkel együtt fogunk dolgozni egy olyan közösség felépítése érdekében, amely sorsközösséget alkot az emberiség számára, és megfelelő módon hozzájárulunk a világ békéjéhez, stabilitásához, fejlődéséhez és jólétéhez. Bízom benne, hogy a két fél összehangolt erőfeszítésével ez a látogatás teljes sikerrel zárul, és a Kína és Magyarország kapcsolatainak egy még szebb fejezetét nyitja meg.

Fordította: Brém-Nagy Márton

Elolvasom a cikket