Idén nyáron nyílhanak az első eladó nélküli üzletek

Az eladó és kassza nélküli, önkiszolgáló boltok már jó pár éve léteznek a világon, a trend pedig most egészen közel jött hozzánk: Csehország és Szlovákia után, idén nyáron nálunk is megnyílhatnak az első, személyzet nélkül működtetett önkiszolgáló boltok – írja a mindmegette.hu.

Már idén nyáron elindulnak az első távfelügyelt boltok Magyarországon. Ezek az üzletek nappal hagyományos, éjjel pedig automata üzemmódban működnek majd. A technológia révén akár nonstop fogadhatják a vásárlókat a hét minden napján. A boltok a megszokott nyitvatartási időn kívül, úgynevezett távfelügyelet mellett fogadják a vevőket.

Ez a modell nem példátlan a régiónkban: Csehországban is eredményesen használják, de Szlovákia legnagyobb kiskereskedelmi üzletlánca, a COOP Jednota is megnyitná még idén az első, teljesen automatizált üzletét.

Az új modellt a hazai viszonyokra a Laurel Kft. adaptálta. A cég május közepén mutatja be részletesen a koncepciót, amelynek bevezetése több bolthálózatnál is előkészítés alatt van.

„Jól látszik, hogy még a kereskedelem legnagyobb globális szereplői is keresik, hogyan lehet a leghatékonyabban, leggazdaságosabban bevezetni az automatizált boltokat. Az Amazon például a közelmúltban hátrált ki a nagy méretű üzleteinél a Just walk out koncepcióból, valamint a gépi látás technológiájából. A mi kidolgozott megoldásunk teljesen automata üzemmódú, akár konténerméretű üzlet működtetésére is alkalmas, de elemzéseink szerint a hazai piacon jelenleg az úgynevezett hibrid modellre van nagyobb igény” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Bessenyei István, a Laurel Kft. tulajdonosa. A cég szerint a rendszer itthon is sikeres lesz, a vevők könnyen boldogulnak majd a használattal, a kereskedők pedig működési költségeik optimalizálása mellett jutnak számottevő többletbevételhez.

Elolvasom a cikket