Hatalmas aszteroida közelít a Föld felé

Nem kell az atombunkerek felé venni az irányt, mivel ez az aszteroida biztonságosan elhalad a Föld mellett 4,2 millió km távolságra. Bár ez távolinak hangzik, a NASA az aszteroidát még mindig „földközeli objektumnak” minősíti. Ezek olyan üstökösök és aszteroidák, amelyeket a közeli bolygók gravitációs vonzása olyan pályára kényszerített, amely lehetővé teszi számukra, hogy a Földhöz közel kerüljenek. Minden olyan aszteroida földközelinek számít, amely a Naptól mérve 194 millió kilométeren belülre, és így a Földtől számítva 45 millió kilométeren belülre kerül.

Az aszteroidák akkor minősülnek „potenciálisan veszélyesnek”, ha a Földtől 0,05 csillagászati egységen (7,48 millió kilométeren) belülre kerülnek, és átmérőjük nagyobb, mint 140 méter. Ma este egy még közelebbi aszteroida elhaladására is sor kerül majd, amikor a 2024 JT3 nevű kis aszteroida mindössze 19 300 kilométerre halad majd el a Föld mellett.

A mai közeli találkozás nem ad okot aggodalomra, de a Royal Greenwich Observatory vezető csillagásza szerint fennáll a kockázata annak, hogy valamikor a jövőben becsapódik majd egy aszteroida.

A NASA azonban már befektetett olyan módszerekbe, amelyekkel megvédheti bolygónkat a közeledő aszteroidáktól.

Objektum doboz

Elolvasom a cikket