Orosz torta miatt áll a bál Franciaországban

A kínai elnök állami látogatásának második napján a két vezető és feleségeik a Hautes-Pirenees régióban található Col du Tourmalet síközpont „Etape du berger” éttermében vacsoráztak. A La Depeche hírportál szerint a több héttel előre egyeztetett menü hagyományos pireneusi ételekből állt: fekete sertéssonka, báránylapocka, porcsinigomba és helyi sajtok.

A vacsorát az „orosz torta” (Gateau Russe) nevű desszert zárta volna, amely egy helyi specialitás, amelynek receptje az 1920-as évekre nyúlik vissza, és amelyhez akkoriban a Krímben szedett mandulát használtak.

„A menüt néhány hete javasoltam az Elysee-ben” – mondta Eric Abadie, az étterem tulajdonosa a hírportálnak.

A beszámoló szerint azonban „az érzékeny geopolitikai kontextusra való tekintettel” az „orosz tortát” az utolsó pillanatban egy politikailag kevésbé kötődő alternatívára cserélték le: áfonyás tortára.

Az Artigarrede ház, egy családi cukrászda szerint, amely több mint egy évszázada birtokolja az „orosz torta” titkos receptjét, Francois Mitterrand volt az első francia vezető, aki kedvelte a süteményt, és bevezette az Elysée-palota étkezőasztalain. Utódai, Jacques Chirac és Nicolas Sarkozy szintén nagyra értékelték a desszertet, és gyakran szolgálták fel hivatalos fogadásokon. Emmanuel és Brigitte Macron is közismerten kedveli.

Hszi az ukrajnai konfliktus körüli feszült geopolitikai helyzet közepette látogatott Franciaországba, amely a hírek szerint a két vezető közötti megbeszélések egyik fő témája volt.

Franciaországgal ellentétben, amely elítélte Oroszországot az ellenségeskedések miatt, és gazdasági korlátozásokkal sújtotta, Kína nem volt hajlandó csatlakozni a szankciókhoz, ehelyett fellendítette a kereskedelmet Moszkvával. Kína álláspontja bírálatokat váltott ki a Nyugat részéről, amely figyelmeztette Pekinget, hogy szankciókkal is szembesülhet, ha továbbra is együttműködik Oroszországgal.

A francia elnök a héten Hszivel folytatott megbeszélései során ismét felszólította a kínai vezetőt, hogy ügyeljen arra, hogy országa ne nyújtson olyan segítséget Moszkvának, amelyet Kijev ellen lehetne felhasználni. A vezetők hétfői közös sajtótájékoztatóján Hszi sürgette Franciaországot és más nyugati nemzeteket, hogy ne „vádoljanak” harmadik országokat az ukrajnai konfliktus miatt, hanem inkább a békés megoldás megtalálásának módjaira összpontosítsanak.

Elolvasom a cikket