Olaf Scholz: Felháborítók a politikusok elleni támadások

MH/MTI
2024. május 8. szerda. 22:22

„A Franziska Giffey és más politikusok ellen elkövetett támadások felháborító és gyáva tettek – írta a kancellár az X-en. – Egy demokratikus diskurzusban nincs helye az erőszaknak. A tisztességes és értelmes emberek egyértelműen elutasítják az erőszakot – és ők vannak többségben!” – tette hozzá.

Franziska Giffey gazdaság- és energiaügyért felelős berlini szenátort – a város korábbi szociáldemokrata polgármesterét – kedden egy férfi hátulról fejbe verte egy könyvtárban egy nehéz tárgyakat tartalmazó táskával, kórházba kellett szállítani. A rendőrség az ügyben szerdán őrizetbe vett egy 74 éves, vélhetően mentális problémákkal küzdő férfit, aki gyűlölet-bűncselekmények és nemzetbiztonsággal kapcsolatos incidensek miatt már szerepelt a bűnügyi nyilvántartásban.

A német szövetségi és tartományi miniszterek éppen a támadás napján tartottak rendkívüli ülést, amelyen megegyeztek arról, hogy szigorúbb büntetést kell kiszabni a politikusok ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények esetében.

Egy szerdai berlini pártkonferencián való részvétele után Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy az elkövetőknek a törvény teljes erejével kell szembenézniük. „Meg kell védenünk mindazokat, akik kiállnak a demokratikus társadalmunkért és az országunkért – függetlenül attól, hogy melyik párthoz tartoznak. Ha ők nincsenek biztonságban, a demokráciánk is veszélybe kerülhet” – hangoztatta.

Kedden Drezdában is támadás ért egy politikust: a Zöldek képviselőjét egy 24 és egy 34 éves férfi támadta meg, lökdösték és megfenyegették, a választási plakátjait pedig letépték. A rendőrök a környéken megtalálták a két támadót, akik ellen testi sértés és rongálás miatt nyomozást indítottak.

Elolvasom a cikket