Neves olasz kvartett lép fel a bakonybéli bencés monostor évszázados falai között május 19-én

A 2016-ban a római Santa Cecilia Egyetem diákjaiból alakult formáció frissességével és interpretációinak mélységével megalakulása után rögtön elnyerte a szakma figyelmét. Számos nemzetközi versenyen szerepeltek sikerrel, így a Nemzetközi Anton Rubinstein Versenyen Düsseldorfban, a Sergio Dragoni Versenyen Milánóban (2019) és első díjasok lettek a winterthuri Orpheus Versenyen.

A kvartett bakonybéli koncertjén május 19-én vasárnap 18.00 órakor alapvető emberi érzelmeket társít Haydn, Beethoven és Schubert vonósnégyeseinek egyes tételei mellé újfajta tematika szerint fűzve össze egyedi műsorrá az elhangzó műveket, amelyek a bakonybéli bencés monostor évszázados falai között új jelentéssel társulnak. A koncerten való részvétel ingyenes, a koncert után beszélgetést szerveznek a kvartett tagjaival a monostor kávézójában.

A MERITA nevű hároméves projekttel új, izgalmas fejezet kezdődött az európai kamarazene világában 12 ország együttműködésével. A program során 38 vonósnégyes mutatkozik be különleges koncerthelyszíneken minden résztvevő országban. A MERITA célja, hogy felkeltse és fenntartsa az érdeklődést a klasszikus zene iránt Európa-szerte, lehetőséget teremtve a fiatal művészek számára a művészi kreativitást ötvözni a technológiai lehetőségek kiaknázásával. Magyarországon az első koncertre május 19-én kerül sor.

„Bakonybél szerzetes közössége egészen István királyig, 1018-ig nyúlik vissza, azóta élnek szerzetesek ezen a vidéken. Közülük talán a legismertebb Szent Gellért, aki hét évet töltött a monostorban.

Bár a történelem viharai a monostort sem kímélték, mára jobbára felújított és megszépült környezetben tudja szerzetes közösségünk fogadni az érdeklődőket, mindazokat, akik szeretnének valamit kapni Bakonybéltől, amely kezdettől fogva a békesség, a kiengesztelődés helye, a csendes belső úton megtalált harmónia, lelki integritás közvetítője.

Bízom benne, hogy a MERITA koncertsorozatba becsatlakozva lélekemelő koncertekben lesz részünk, és olyan látogatók is eljutnak hozzánk, akik még eddig nem jártak Bakonybélen. Örülök, hogy külföldi vendégeinknek, vendégművészeinknek is bemutathatunk egy szeletet a magyar bencés kultúrából, ezen a történelmileg, kultúr- és egyháztörténetileg fontos helyszínen” – fogalmazott Izsák atya, a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor perjele a rendezvénysorozat kapcsán.

A Le Dimore del Quartetto által, az Európai Unió támogatásával létrehozott projektben a vonósnégyesek által képviselt új hangok és stílusok egyaránt gazdagítják és felfrissítik az európai zenei palettát, így hozzájárulva a kultúra és művészet állandó megújulásához. A programban 17 kulturális szervezet vesz részt Európából, Magyarországot a Cadenza Művészeti Ügynökség képviseli.

„Nagy öröm, hogy sikerült bekerülnünk ebbe a nemzetközi projektbe és számos olyan válogatott együttes fog ellátogatni a program során Magyarországra, akik vélhetően a jövő koncertéletének meghatározó szereplői lesznek, így az olasz Quartetto Eos is, akiknek igen figyelemreméltó szerepléseik voltak már a nemzetközi koncertpiacon.

A helyszíneket igyekeztünk úgy válogatni, hogy Magyarország különböző régióiba, meghatározó történelmi-közösségi tereibe juttassuk el a kamarazenét. A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor történelmi környezete jelentősen hozzátesz a koncertélményhez, örülünk annak, hogy a kiváló zenészeket ilyen szívesen fogadja a szerzetesközösség” – állapította meg Pista Eszter, a program hazai szervezője.

A magyarországi programsorozatban kilenc vonósnégyes lép fel, többek között az osztrák Chaos Quartett, a lengyel Airis Quartett és a dán AKELA Quartett is.

A programban résztvevő szervezetek:

Koordinátor: Le Dimore del Quartetto (Olaszország)

  1. Comitato AMUR, Milánó (Olaszország)

  2. European Historic Houses, Brüsszel (Belgium)

  3. EuAbout Lab ASBL – European Association for Research, Educational, Cultural and Social Innovation, Brüsszel (Belgium)

  4. ProQuartet – Centre européen de musique de chambre, Párizs (Franciaország)

  5. Theocharakis Foundation, Athén (Görögország)

  6. Stichting Strijkkwartet Biennale Amsterdam, Amszterdam (Hollandia)

  7. Europa Nostra, Hága (Hollandia)

  8. Traces&Dreams, Stockholom (Svédország)

  9. Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest, Oslo (Norvégia)

  10. University of Arts of Tirana (Albánia)

  11. QEndra Event, Tirana (Albánia)

  12. Julian Cochran Foundation, Varsó (Lengyelország)

  13. Beogradska Umetnička Nova Teritorija (Belgrade Artistic New Territory), Belgrád (Szerbia)

  14. Kolarac – Zadužbina Ilije M. Kolarca, Belgrád (Szerbia)

  15. Cadenza Művészeti Menedzsment Kft, Budapest (Magyarország)

  16. Experimenta – Associação para a Promoção do Design e Cultura de Projecto, Lisszabon (Portugália)

További információk itt:

Elolvasom a cikket