Mozart Requiemje a Szent István Bazilikában

A szimfonikus zenekarra, vegyeskarra és szólistákra írt kompozíció Mozart utolsó műve, amely a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb komolyzenei alkotása. A mozarti muzsika az első hangtól megérinti az emberi lelket, a gyászmise tételeiben a hallgatók és az előadók átélik az emberi fájdalom megannyi stációját.

Mozart nem élhette meg leghíresebb alkotásának bemutatását, sőt, befejezni sem tudta a zseniális tételek sorát. A darab megírására névtelenül kapott megbízást, a korabeli vélekedés szerint Walsegg von Stuppach gróftól – aki valószínűleg a saját alkotásaként kívánta a nagyközönség elé tárni a kompozíciót.

Mozart váratlan halála keresztülhúzta ezt a számítást, a fennmaradó vázlatok alapján a Requiemet több zeneszerző próbálta a Mester vázlatai és a feleség, Constanze útmutatásai alapján befejezni. Ezt a nagyszabású feladatot végül hűséges tanítványa, Franz Xaver Süssmayr zeneszerző tette teljessé, közreműködésével életre keltek, és ránk hagyományozódtak Mozart eredeti elképzelései.

A mű magyarországi bemutatója 1801-ben volt a Belvárosi Főplébániatemplomban, amelyet a Gyulai huszárezred honvédjainak emlékére mutattak be. A bemutatót követően ebben a templomban 2017-ig rendszeresen előadták Mozart gyászmiséjét.

Mozart Requiemének Szent István Bazilikai előadásai több mint tízesztendős hagyományra tekintenek vissza, november 2-án, Halottak napján minden évben, illetve az év egyéb alkalmain rendszeresen felhangzik ez a közismert zenemű. A május 24-i bazilikai hangverseny előadói professzionális muzsikusok, a Solti Kamarazenekar és az ETUNAM Vegyeskar mellett fiatal tehetséges szólistákat, operaénekeseket hallhatnak a koncerten, Kapi Zsuzsanna szoprán, Gion Zsuzsanna alt, Megyesi Zoltán tenor és Zajkás Boldizsár basszus énekművészeket.

Az előadás dirigense Virágh András Liszt-díjas orgonaművész-karnagy, Magyarország Érdemes Művésze, aki egyben az ETUNAM Vegyeskar alapító karnagya is.

A május 24-i Mozart: Requiem előadásra belépőjegyek a jegy.hu oldalon, vagy a helyszínen vásárolhatók, információ itt.

Elolvasom a cikket