Mi az igazság az öt másodperces szabályról?

Szinte mindenkivel előfordult már, hogy leejtett ételt, ilyenkor gyorsan felkaptuk, mondván, hogy öt másodperc alatt nem tapadnak rá a baktériumok, így azt nyugodtan meg lehet enni. De valóban létezik az öt másodperces szabály? – írja az origo.hu.

Az öt másodperces szabály sok problémát vet fel, vannak ugyanis olyan ételek, amelyekre gyorsabban rátapadnak a baktériumok, ilyen a dinnye, ugyanakkor vannak olyanok is, amelyekre lassabban, mint például a gumicukorra. Ennek ellenére sokan a mai napig vallják, hogy öt másodperc alatt nincs ideje a baktériumoknak rátapadni az ételre, így nyugodt szívvel fogyasztják el a földről felszedett ételeket.

Egy brit orvos, dr. Sermed Menzher most egy videóban elárulta, hogy számos kórokozó, mint például a szalmonella és a campylobacterek előszeretettel tanyáznak a padlón, szőnyegen, ráadásul ezek akár négy hétig is életben maradnak a földön.

Ha leejtjük az ételt, villámgyorsan rátapadhatnak, a szervezetünkbe juttatva pedig komoly megbetegedéseket, rosszulléteket okozhatunk magunknak.

Így tehát az orvos tanácsa, hogy semmiképpen ne együk meg azt az ételt, amely leesett a földre – írja a Bors a Mirror cikke nyomán.

Elolvasom a cikket