Közös jövőt épít Kína és Szerbia

MH/MTI
2024. május 8. szerda. 18:39

A szerb és a kínai küldöttség tagjai további 28 együttműködési és egyetértési megállapodást írtak alá, amelyek az infrastruktúra, a kereskedelem, a tudomány, a környezetvédelem, a kultúra és a sport területét érintik.

A két elnök közös sajtótájékoztatóján elhangzott: a felek tisztelik egymást, és közösen képzelik el jövőjüket.

Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök köszönetet mondott kínai kollégájának azért a támogatásért, amelyet Peking nyújt az ENSZ-ben és más nemzetközi szervezetekben. A szerb államfő úgy fogalmazott: „szerencsénk van, hogy a Kínai Népköztársaságban barátra leltünk”.

A szerb elnök rámutatott: a szerdán aláírt nyilatkozat az eddig is gyümölcsöző kétoldalú kapcsolatokat, amelyek a stratégiai partnerségig fejlődtek, még tovább tudja mélyíteni azzal, hogy közös jövőt épít Szerbia és Kína számára. Ezért a sikerért azonban meg kell dolgozni – tette hozzá. Szavai szerint az utóbbi három évben Kína volt a legnagyobb befektető Szerbiában, illetve az ország második legnagyobb külkereskedelmi partnere. A Kínába irányuló export az utóbbi tíz évben a 140-szeresére nőtt, a kétoldalú áruforgalom a nyolcszorosára, míg Kína szerbiai befektetéseinek mértéke a korábbinak a 30-szorosára emelkedett.

Emellett július 1-jén életbe lép a Kína és Szerbia közötti szabadkereskedelmi megállapodás, amely további kapukat nyit meg Szerbia előtt, hiszen a szerbiai áru mintegy 95 százaléka így vámmentesen tud Kínába jutni – húzta alá.

Hszi Csin-ping a közös sajtótájékoztatón rámutatott, hogy Szerbia lesz az első európai ország, amellyel Kína a közös jövőre vonatkozó közösséget alakít ki, és ez új fejezetet nyit a szerb–kínai kapcsolatokban is. Hozzátette: a közös jövő kiépítéséhez hat lépésre van szükség, az első éppen a szabadkereskedelmi megállapodás. A további lépések között szerepel a szerbiai EXPO 2027 világkiállítás, amelynek során arra buzdítanak majd kínai cégeket, hogy vegyenek részt a komoly építési projektekben, Kína több mezőgazdasági terméket importál majd Szerbiából, Peking 50 fiatal szerbiai kutató részvételét támogatja a kínai-szerb csereprogramokban a következő három év során, illetve 300 egyetemista kínai tanulmányait segíti elő a következő három évben.

Rámutatott, hogy Kína és Szerbia igaz barátként és jó partnerként sziklaszilárd politikai bizalmat táplál egymás iránt, acélszilárdságú barátságuk pedig egyre erősebb lesz.

Az európai uniós tagságra törekvő Szerbia szoros kapcsolatot ápol Kínával, Aleksandar Vucic szerb elnök legutóbb tavaly októberben látogatott Pekingbe. Szerbia is tagja az Egy övezet, egy út kezdeményezésnek, és a térség egyik legnagyobb projektje, a nagy sebességű Belgrád-Budapest vasútvonal kiépítése is – amelynek szerbiai szakasza még az év vége előtt elkészül – kínai hitelből valósul meg.

Elolvasom a cikket