Katar felszólalt a rafahi „népirtás” ellen

MH/ MTI
2024. május 8. szerda. 10:58

Katar szerdán felszólította a nemzetközi közösséget, hogy cselekedjen a rafahi „népirtás” megakadályozása érdekében, tekintettel arra, hogy az izraeli hadsereg nagyszabású offenzívával fenyeget a Gázai övezet déli peremén fekvő, 1,4 millió palesztin számára menedékhellyé vált város ellen.

Az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közötti tűzszünetről szóló tárgyalásokon közvetítő szerepet betöltő Öböl-menti állam nyilatkozatában „sürgős nemzetközi fellépésre szólított fel a város megszállása és a népirtás bűntettének megakadályozása érdekében”.

Az izraeli hadsereg szerdán fokozta légicsapásait a Gázai övezet több területén, köztük Rafahban, ahol már kedden harckocsikat vetett be, és átvette az ellenőrzést a terület Egyiptommal közös határátkelője felett.

Doha szerdán bírálta e stratégiai fontosságú átkelő elfoglalását, hozzátéve, hogy „határozottan elítéli” a város bombázását, amelynek keleti kerületeiből több tízezer családot kitelepítettek, miután az izraeli hatóságok felhívást tettek közzé egy esetleges szárazföldi hadműveletről.

Egyiptomi, katari és amerikai közvetítők Kairóban tárgyalásokat folytatnak a tűzszünetről és a palesztin területeken fogva tartott túszok szabadon bocsátásáról.

A háború október 7-én tört ki, amikor a Gázai övezetből beszivárgó Hamász-kommandók támadást indítottak Dél-Izraelben, amelynek következtében mintegy 1200 ember, többségében civilek haltak meg. Több mint 250 embert raboltak el, és körülbelül 130-at továbbra is fogva tartanak Gázában, a az izraeli hadsereg ez utóbbiak közül harminchat embert halottnak vél.

A történtekre megtorlásul Izrael katonai műveletet indított a Gázai övezetben, amely a Hamász egészségügyi minisztériuma szerint eddig több mint 34 ezer ember életét követelte, főként civilekét.

Elolvasom a cikket